Update maandverwachting januari: kouder weer, maar voor hoe lang?

15 januari 2023, 07:11

Winterse buien. Foto: Ab Donker

Het extreem zachte weer van de afgelopen weken is voorbij. De tweede helft van januari begint vrij koud. In deze maandverwachting lees je hoelang het koudere weer blijft.

Deze week verloopt vrij koud met maxima van 2-5 graden en in de nacht en vroege ochtend kan het licht vriezen. Handschoenen zul je dus weer nodig hebben en ook de autoruiten zullen af en toe gekrabd moeten worden. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 6 overdag en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt.

Lees ook: Dit weer is normaal in januari

De neerslag raken we niet kwijt en in combinatie met de dalende temperaturen stijgt hierdoor de kans op winterse neerslag. We krijgen een buiig weertype, waarbij een vrij koude noordwestenwind buien vanaf de Noordzee aanvoert. Hierbij is naast regen ook kans op hagel en natte sneeuw.

Het zal in combinatie met de noordwestenwind guur aanvoelen, zeker na al het zachte weer waar we aan gewend zijn geraakt. Kleed je dus goed warm aan. Tussen de buien door is de zon te zien. Een laagstaande zon en een nat wegdek kunnen je verblinden in het verkeer. Hou dus ook je zonnebril bij de hand.

Sneeuwpret in december 2022. Foto: Chris Meeuwis
Sneeuwpret in december 2022. Foto: Chris Meeuwis

Lokaal zou het komende week best even wit kunnen worden, maar een langdurig wit landschap zit niet in de verwachting. Na al het zachte weer is de bodem warm en smelt sneeuw snel weg. Naast buien kan soms ook een wat groter neerslaggebied overtrekken. Vooral landinwaarts kan dit ook (natte) sneeuw opleveren, maar het blijft niet of niet lang liggen. Ook voor schaatsen op natuurijs wordt het niet koud genoeg.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste weernieuws

Terugkeer zacht weer

Ben je een koukleum dan hoef je waarschijnlijk maar even door te bijten. Richting het einde van de maand neemt de kans op relatief zacht weer opnieuw toe. Een kleine kans op aanhouden van het vrij koude januariweer maakt de verwachting wel onzeker. Maar de meeste weermodellen wijzen op een terugkeer van een zuidwestelijke stroming, waarbij zachtere oceaanlucht wordt aangevoerd en het regelmatig regent. Daarbij worden normale neerslaghoeveelheden verwacht. De wisselvalligheid wordt soms even onderbroken met droge en rustige dagen.

In de regen naar de markt. Foto: Jan Horde
In de regen naar de markt. Foto: Jan Horde

Voor de eerste weken van februari zien we de kans op een nat weertype toenemen en daarbij is het zacht tot zeer zacht. In zo’n setting kan het regelmatig onstuimig zijn en moeten we niet gek opkijken als het een keer tot storm komt. Later in februari neemt de kans op een minder nat weertype toe, maar de verwachting wordt dan wel erg onzeker.

Voor uitwaaien aan zee komen waarschijnlijk weer voldoende momenten. Foto: Nel van Es
Voor uitwaaien aan zee komen waarschijnlijk weer voldoende momenten. Foto: Nel van Es

Morgen publiceren we een nieuw energieweerbericht, waarin we bespreken wat deze maandverwachting en het weer in de rest van Europa betekenen voor ons energieverbruik en de opwek van duurzame energie.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black