Maandverwachting: met dit weer eindigt 2023 en start 2024

17 december 2023, 07:00

We hebben inmiddels al een tijd te maken met zacht en somber decemberweer. Blijft dit de rest van het jaar zo of komt er nog wat winters weer aan? En hoe begint 2024? Dit bespreken we in deze maandverwachting.

Na een paar droge dagen wordt het komende tijd weer sterk wisselvallig met een komen en gaan van neerslagzones en buien vanaf de Atlantische Oceaan. Daarbij is het aan het begin van de week nog zacht met maxima rond 10 graden en in de nacht minima van 7 graden of meer. Normaal is het overdag 6 graden en ’s nachts 1 graad. Dat het zo zacht is komt doordat de wind vanuit het zuidwesten tot westen waait. Daarmee wordt milde lucht aangevoerd. Je sjaal en handschoenen heb je voorlopig dus niet per se nodig.

Lees ook: Dit weer is normaal in december

In de laatste dagen voor kerst draait de wind mogelijk even naar het noordwesten. Ook in dat geval blijft het een komen en gaan van neerslaggebieden, maar daalt de temperatuur tot rond de normale waarden voor eind december. Ook winterse buien met hagel en natte sneeuw en veel wind horen daarbij. Dit maakt het extra guur buiten en dan is het lekker om je goed warm aan te kleden!

De donkere dagen voor kerst kunnen wel wat licht gebruiken. Foto: Henk Straatman.
De donkere dagen voor kerst kunnen wel wat licht gebruiken. Foto: Henk Straatman.

Rond de kerstdagen zelf neemt de kans op zuidwestenwinden juist weer toe en daarmee is de kans op een witte kerst zeer klein. Het zacht weer van begin deze week keert dan waarschijnlijk weer terug en ook dan blijft het wisselvallig.

Zacht slot van 2023 en begin van 2024

Ook voor de laatste week van 2023 en 2024 staan de signalen in verreweg de meeste weermodellen op zachter en natter dan normaal. Gemiddeld is dit al een natte en zachte periode en dat lijkt dit jaar dus nog duidelijker het geval te zijn. Toch zal het niet altijd even zacht aanvoelen buiten, want het blijft van tijd tot tijd stevig waaien vanaf zee. Een stormparaplu en winddichte kleding komen dan goed van pas.

Klimaatgemiddelde voor januari over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor januari over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in januari

In de tweede week van januari wordt de verwachting zeer onzeker. Ook een kouder en droger weertype behoort dan tot de mogelijkheden. Ben jij winterliefhebber? Dan mag je dus vooral je hoop vestigen op deze periode na de kerstvakantie!

Banner Whatsapp WOL

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black