Tuinieren met vorst: dit moet je weten

15 april 2021, 05:50

ANP-XTRA-tuinieren-met-vorst-verkleind-1280x600

De lente is hét moment om je tuin helemaal klaar te voor de zomer. Met de zon erbij is de temperatuur vaak perfect om in de tuin te werken, maar in de nacht en vroege ochtend kan het ijzig koud zijn. Of tuinieren met vorst verstandig is, of planten juist prima tegen wat vrieskou in de nacht kunnen lees je hier.

Egbert Roozen, directeur van branchevereniging VHG voor hoveniers en groenvoorzieners, zegt dat mensen prima de tuin in kunnen, ondanks de kou ’s nachts. “De nachtvorst kan ook doorlopen tot half mei, dus dat is te verwachten.” Wel heeft Roozen een paar tips voor thuistuinders. “Vorstgevoelige planten kun je het best nog even binnenhouden of anders buiten goed afdekken”, zegt hij. De wortels van planten buiten moeten daarnaast goed afgedekt worden zodat ze niet uitdrogen. “Toedekken met aarde of zand zodat ze niet ontbloot aan de bovenlucht worden”, is het devies.

Mensen die van plan zijn om alvast wat te zaaien adviseert Roozen om goed de verpakking van de zaadjes te checken of ze tegen nachtvorst kunnen. Het verschilt namelijk per bloem of die tegen kou bestand is, aldus Roozen. Daarnaast raadt hij af om deze dagen notenbomen te snoeien. “Die kunnen dan gaan bloeden en dat kan weer leiden tot vrieswonden”, weet Roozen. “De randen van de takken worden nat en dat bevriest dan dus. De wond groeit hierdoor minder snel dicht.”

Lees ook: Zo voorkomen telers dat knoppen van fruitbomen kapotvriezen

Foto: ANP XTRA

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black