8 tips voor de beste BBQ spiesjes

09 juni 2023, 16:05

BBQ met spiesjes

Het is zomer en geweldig weer dus geen beter moment om de barbecue aan te steken en lekker te gaan grillen. De leukste manier van grillen is toch wel aan een stokje. Alles smaakt beter als het van een stokje komt toch?

WOL gastblog banner Erik Smilda

Erik Smilda is al jaren de barbecue specialist van BBQ-Helden.nl. Voor Weeronline schreef hij speciaal dit artikel.

Als BBQ-Held ga je natuurlijk niet kant en klare spiesjes kopen in rode of gele marinade. Je gaat ze zelf maken. Om te laten zien dat je in een paar simpele stappen heerlijke spiesen kunt maken hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet.

campaign_tip
campaign_tip

Gebruik de juiste spiesen

Iedereen kent de goedkope ronde bamboe spiesen maar wij gebruiken liever platte of vierkante spiesen. Hoe platter hoe beter. Zo kan al het voedsel in één keer gedraaid worden zonder dat het vlees of de groente de neiging heeft om ook te draaien.

Metalen spiesen kan je het beste gebruiken bij dikkere stukken vlees die langer dan 5 minuten moeten grillen.

campaign_tip
campaign_tip

Houd alle ingrediënten ongeveer even groot

Dat betekent dat vlees, groenten of fruit op dezelfde maat moeten worden gesneden zodat alles gelijkmatig gaart. Hoe kleiner je het snijdt des te sneller het gaart. Snij alles in ieder geval niet zo klein dat het heel lastig wordt om aan het stokje te rijgen. Heb je toch wat kleinere stukjes steek deze dan aan de uiteinden van de spies of maak één spies met alleen maar kleinere stukjes.

campaign_tip
campaign_tip

Hou de smaken van een spies simpel

Gebruik je een marinade dan heb je aan een paar goed gekozen ingrediënten al genoeg. Met een beetje olie, wat verse kruiden en een beetje citroensap en zout bereik je het meest.

Pas op met het te vroeg toevoegen van zout. Zoutmoleculen zijn als enige klein genoeg om ver in het vlees te trekken. Mocht je het vlees dan te lang in de marinade hebben liggen dan kan alles veel te zout worden. Beter is het om dan het zout vlak voor, of na, het grillen over de spies te strooien.

Hetzelfde geld voor zuren zoals citroensap of azijn. Een marinade kan erg opknappen van een beetje zuur maar met zuren kan je ook het vlees malser maken. Te lang marineren in een zure marinade kan ervoor zorgen dat het bindweefsel in het vlees te zacht wordt en het snel droog wordt tijdens het grillen.

campaign_tip
campaign_tip

Houd vlees en groenten gescheiden

Het is absoluut mogelijk om een fotogenieke spies te maken met verschillende stukken vlees en groenten. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat alle ingrediënten aan de spies ongeveer dezelfde bereidingstijd nodig hebben. Wij vinden het altijd jammer als de kip nog een paar minuten moet terwijl de ui al aan het verbranden is.

Wil je dit probleem vermijden dan hou je vlees en groenten gewoon gescheiden. Zo kan je alles perfect garen en geef je je gasten gewoon een groente en vlees spiesje.

campaign_tip
campaign_tip

Rijg niet te veel aan de spiesen

Je moet de hoeveelheid vlees aan je spies niet langer maken dan het oppervlak kooltjes wat onder het rooster ligt. Het is anders heel lastig om de spies over de hele lengte perfect te garen. Maak liever meer kortere spiesen dan een paar hele lange.

Laat ook wat ruimte tussen alle verschillende ingrediënten van de spies. Zo zal de hitte rondom het vlees kunnen komen waardoor het gelijkmatiger zal garen.

Spiesjes
Spiesjes
campaign_tip
campaign_tip

Zorg dat de spiesen niet verbranden

Bamboe spiesen kan je een half uur laten weken in water. Dat zorgt er in ieder geval voor dat het wat langer duurt voordat het hout zal branden. Het dunne scherpe puntje zal altijd wel iets verbranden.

Wij vinden het makkelijker om een velletje aluminiumfolie dubbel te vouwen en die onder het kale hout te schuiven. Zo hoef je ook niet onnodig veel spiesjes te laten weken omdat je nog niet zeker bent hoeveel je er nodig hebt.

campaign_tip
campaign_tip

Draai de spiesen regelmatig

Zorg voor een barbecue met een middelmatige hitte. 200ºC is voldoende. Laat de spiesjes met vlees de eerste twee minuten liggen en draai ze als ze vanzelf loskomen van het rooster. Dit lukt alleen maar als het rooster goed schoon is.

Daarna hou je ze goed in de gaten en draai je de stokjes regelmatig tot ze rondom een mooi kleurtje hebben.

Zorg voor verschillende zones in je barbecue met verschillende temperaturen. Mocht een spies er al goed uitzien maar is het vlees nog niet de juiste kerntemperatuur dan leg je hem op een plek van het rooster waar het minder heet is. Daar kan het vlees verder garen zonder dat je bang hoeft te zijn dat de buitenkant verbrand.

campaign_tip
campaign_tip

Gril de spiesen tot de juiste kerntemperatuur

Wij grillen niet op tijd en snijden ook niet in een stukje kip om te kijken wat de kleur is. Wij garen het vlees op kerntemperatuur. Elk soort vlees of vis heeft namelijk zijn eigen perfecte kerntemperatuur. Zo weet je precies of je stukje vlees lekker mals en sappig is en zeker niet meer rauw is.

Dit zijn de perfecte kerntemperaturen voor de meest voorkomende soorten vlees en vis

  • Mager varkensvlees als varkenshaas 65ºC

  • Vetter varkensvlees als schouderkarbonade 70ºC

  • Mager rundvlees als ossenhaas, kogelbiefstuk of diamanthaas 50-55ºC

  • Vetter rundvlees als entrecote of ribeye 55-58ºC

  • Kipfilet 70ºC

  • Kippendijen 80-85ºC

  • Witvis 65ºC

  • Zalm en tonijn 52-55ºC

Lees ook: vier recepten voor de lekkerste spiesjes

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black