Zo steek je het beste je barbecue aan

12 juli 2022, 12:09

Barbecueën met vrienden. Foto: Adobe Stock / Kalim

Wat is er nou leuker dan op een zonnige avond buiten te eten en met elkaar te genieten van groenten, vis of vlees van de barbecue? In dit artikel lees je hoe je zo goed en veilig mogelijk kan barbecueën.

Barbecues bestaan in allerlei formaten. Van kleine instant-barbecues voor eenmalig gebruik tot de Big Green Egg. In plaatsen van de ‘ouderwetse’ barbecue op kolen of briketten hebben steeds meer mensen een gasbarbecue of elektrische barbecue.

De laatste twee hebben als voordeel dat ze snel klaar zijn voor gebruik en gelijkmatig bakken. Voor velen hoort barbecueën echter met een ouderwetse barbecue, inclusief de geur van kolen en het vuur. Ook is een gewone ouderwetse barbecue aanmerkelijk goedkoper in de aanschaf dan de gemiddelde gasbarbecue.

Veilig plaatsen van de barbecue

Voor beide types geldt dat je ze op een goede plek moet neerzetten. Als eerste is een stabiele en vlakke ondergrond belangrijk. Zorg ook voor enige ruimte rond en boven je barbecue. Je wilt niet dat je tuinplanten of overkapping schade oplopen. Check ook even hoe de wind staat. Als het even kan is het handig als de wind niet precies van de barbecue naar de eetplekken waait.

Dit is het beste weer om te barbecueën.

Barbecueën bij zonnig weer. Foto: Adobe Stock / makibestphoto
Barbecueën bij zonnig weer. Foto: Adobe Stock / makibestphoto

De gasbarbecue aansteken

Als je de gasbarbecue geplaatst hebt sluit je de gasfles aan. Controleer de slang en de aansluitpunten goed op lekken. Haal het deksel van de barbecue en steek hem aan. De meeste gasbarbecues hebben een elektrische ontsteking en dan is het een simpele druk op de knop. Heeft jouw gasbarbecue dit niet? Gebruik dan een gasaansteker of lange lucifers.

Laat de gasbarbecue even goed heet worden en stel daarna met de regelknop de gewenste temperatuur in.

Lees deze 5 tips voor een lekkere barbecue.

De ‘ouderwetse’ barbecue

Heb je een gewone barbecue met een gesloten onderkant vergeet dan niet de schuif open te zetten voor de luchtstroom.

Een gewone, niet al te grote, barbecue werkt vaak het beste op briketten. Kokosbriketten zijn erg fijn. Ze walmen niet of nauwelijks, geven weinig as en branden lang. Wel zijn ze wat duurder dan gewone briketten.

Let bij het kopen van witte aanmaakblokjes op dat je de variant koopt voor de barbecue. Deze blokjes zijn er namelijk ook voor de open haard en die wil je niet, want daar zit vaak een sterke petroleumgeur aan. Er zijn ook bruinkleurige barbecue-aanmaakblokjes. Deze zijn goedkoper, maar walmen vaak wel wat meer dan de witte.

Ideaal is een brikettenstarter. Deze zet je in je barbecue met twee of drie aanmaakblokjes eronder. Steek de aanmaakblokjes aan en na zo’n 20 minuten heb je gloeiendhete briketten.

Heb je geen brikettenstarter dan verspreid je de briketten in je barbecue met een handvol aanmaakblokjes of houtkrullen ertussen. Steek ze aan met een lange lucifer. Wacht tot de vlammen gedoofd zijn en de briketten gloeien, voordat je het grillrooster plaatst en het eten erop legt.

Check ook deze twee bijzondere recepten voor op de barbecue.

Een rode keramische barbecue. Foto: Adobe Stock / RasaBasa
Een rode keramische barbecue. Foto: Adobe Stock / RasaBasa

De keramische barbecue

Tegenwoordig zie je ook steeds vaker grote barbecues. Deze worden ook kamado’s of keramische barbecue genoemd. Een kamado, zoals bijvoorbeeld de Big Green Egg, heeft een dikke keramische kuip en deksel. Met dit soort barbecues kan je ook stomen, grillen en ze gebruiken als oven.

Kamado’s werken beter op houtskool dan op brikettenen en voor het aansteken heb je geen starter nodig. Bij de keuze voor aanmaakblokjes is het alleen belangrijk dat ze geurloos zijn. Daarmee kom je uit op bruine aanmaakblokjes of houtkrullen.

Vul de keramische barbecue met kolen en zet de schuif aan de onderkant helemaal open. Leg een paar aanmaakblokjes of houtkrullen op de kolen en steek ze aan. Laat tijdens het opstarten het deksel openstaan en na een kwartiertje kan je aan de slag.

Of het komende dagen lekker barbecueweer wordt lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black