Nederland stapt het snelst over op zon- en windenergie

08 april 2022, 16:01

Duurzaamheid
Windmolens. Beeld: Pixabay – Matthiasboeckel

Elektriciteit kwam wereldwijd in 2021 voor het eerst voor ruim 10 procent uit wind- en zonne-energie. Tegelijkertijd steeg het kolengebruik met 9 procent. De snelste omschakeling naar wind en zon vond plaats in Nederland, Australië en Vietnam. Deze landen hebben de afgelopen twee jaar ruim 8 procent van hun elektriciteitsvraag verplaatst van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Dat blijkt uit een onderzoek van klimaatdenktank Ember.

Wind- en zonne-energie wekten in 2021 voor het eerst meer dan een tiende (10,3 procent) van de wereldwijde elektriciteit op. In 2020 kwam dit getal nog uit op 9,3 procent en in het jaar van de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs (2015) was het slechts 4,6 procent.

Toppers in zonnepanelen en windenergie

Nederland, Australië en Vietnam worden geprezen, omdat zij tussen 2019 en 2021 de grootste omschakeling van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare bronnen bereikten. In Nederland steeg het aandeel wind en zon in twee jaar tijd van 14 naar 25 procent. Tegelijkertijd daalde het aandeel fossiele brandstoffen van 78 procent naar 63 procent. Maar alles is relatief, want de echte toppers zijn Denemarken, Uruguay en Luxemburg. Deze landen haalden in 2021 respectievelijk 52, 47 en 43 procent van hun elektriciteit uit zonnepanelen en windmolens.

Meer vraag naar elektriciteit duurzaam oplossen

In 2021 steeg niet alleen het gebruik van wind- en zonne-energie, maar ook dat van steenkool. De comeback van steenkool komt doordat de elektriciteitsvraag in recordtempo groeit. Uit het onderzoek van Ember blijkt dat de groei van de elektriciteitsbehoefte vorig jaar hetzelfde effect heeft als een land als India opnieuw toevoegen aan het wereldwijde elektriciteitsnet. Om deze vraag bij te benen moeten we nog sneller omschakelen van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare.

Ember denkt dat het mogelijk is. “Zelfs nu de uitstoot van kolen en elektriciteit opnieuw een recordhoogte bereikt, zijn er duidelijke tekenen dat de wereldwijde elektriciteitstransitie goed op weg is. Er worden meer wind- en zonne-energie aan netten toegevoegd dan ooit. En niet alleen in een paar landen, maar over de hele wereld. Ze zijn in staat het grootste deel van de schone elektriciteit te leveren die nodig is om alle fossiele brandstoffen geleidelijk uit te bannen en tegelijkertijd de energiezekerheid te vergroten”.

Bron: Change Inc.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven