Maandverwachting september: dit is de kans op nazomerweer

31 augustus 2023, 07:03

September is de eerste maand van de meteorologische herfst, maar vaak kan het nog lekker nazomeren. Kun je ook dit jaar op mooie nazomerdagen rekenen? Of moeten we ons opmaken voor vroeg herfstweer?

In de eerste helft van september wordt het vaak nog een graad of 20 en ook dit jaar is de kans op warme dagen groot. Normaal wordt de 20 graden in het noorden in heel september nog 7 keer gehaald, in het midden 10-12 keer en in het zuidoosten 12-14 keer. Nu valt dit aantal door een zachte eerste helft van september waarschijnlijk hoger uit.

Lees ook: Dit weer is normaal in september

In het zuidoosten is er zelfs een behoorlijke kans dat het soms zelfs zomers warm wordt met maxima van 25 graden. De kans op zomerse warmte bedraagt daar komende tijd dagelijks zo’n 30-40%. Bij een wind uit richtingen tussen zuid en oost zal de temperatuur vooral in het zuiden en oosten oplopen naar 25 graden.

Of het echt zomers warm wordt hangt niet alleen af van de windrichting, maar ook van de hoeveelheid zon. De kans op rustig, zonnig en droog weer is groot, maar regelmatig ontstaan ook stapelwolken en dat resulteert soms in flinke plensbuien met veel regen in korte tijd. Houd de regenradar ook als het mooi weer is dus goed in de gaten, want het weer kan omslaan. Daarbij kunnen grote verschillen van plaats tot plaats ontstaan. Gemiddeld over het land wordt een normale hoeveelheid regen verwacht.

Klimaatgemiddelde september De Bilt

Koude nachten en kans op verkeershinderlijke mist

Onder de rustige omstandigheden koelt het in de nachten flink af en ontstaat gemakkelijk mist. Doordat de dagen snel korter worden en de nachten langer zal deze mist steeds vaker verkeershinderlijk worden en in de ochtend nog een tijd blijven hangen. Zeker als de dag ervoor buien zijn gevallen en dan een rustige, koude en heldere nacht volgt is de kans op dichte mist groot. Normaal is het ’s nachts een graad of 10. Nu kunnen we daar soms ver onder zitten en daarbij stijgt de kans op de eerste vorst aan de grond van dit najaar. Daarbij kun je weer wel een warme jas gebruiken als je ’s ochtends naar werk of school gaat.

Lees ook: Hoe ontstaat mist

De kans op mist neemt in september weer toe. Foto: Ronald Verwijs
De kans op mist neemt in september weer toe. Foto: Ronald Verwijs

Onstuimiger in de tweede helft van september?

Voor de tweede helft van september laten de modellen weinig verandering zien. De kans op aanhouden van het rustige weer is het grootst. En daarbij worden nog altijd normale neerslaghoeveelheden verwacht en bovennormale temperaturen. Dit duidt op een weertype met wolken, zon en lokale felle buien. Normaal is het eind september een graad of 18, maar nu kan de grens van 20 graden nog vaak gehaald worden.

Je mag dus nog hoop houden op mooie nazomerdagen, waarbij je kan genieten op het terras of heerlijk kan fietsen, wandelen of tuinieren. Maar ook moet je af en toe rekening houden met een stevige plensbui en frisse nachten, waarbij je ’s ochtends weer een warme jas nodig hebt.

Benieuwd hoe de herfst verder gaat? Lees dan onze herfstverwachting.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black