Maandverwachting: barst de herfst los in oktober?

26 september 2021, 07:31

Kijk jij al uit naar de herfstvakantie? Lekker wandelen tussen de vallende bladeren of uitwaaien op het strand? In een normale oktober zijn wind en regen regelmatig van de partij, maar soms kan het ook nog aangenaam warm en zonnig zijn. In deze maandverwachting vertellen we je hoe groot de kans op een vleugje nazomer in oktober is. 

Volgens de huidige computerberekeningen hoeven we geen zeer onstuimige en kletsnatte oktobermaand te verwachten, maar langdurig nazomerweer ligt ook niet in het verschiet. Een gevarieerde en normale oktobermaand is het meest waarschijnlijk. Er zijn namelijk geen signalen dat een van beide weertypes de overhand zal krijgen. 

Je zal de weersverwachting in deze wisselvallige maand dan ook vaak nodig hebben bij het bepalen van je kledingkeuze. De ene dag heb je regenkleding nodig, dan weer een warme trui en het andere moment zit je ’s middags zomaar nog in je T-shirt te genieten van een vleugje nazomerweer. Op de zonnige en droge dagen is het aangenaam zacht met maxima van 15-20 graden. 

Grote kans op natte start van oktober

Voor de eerste week van oktober zijn er wel duidelijke signalen dat regengebieden en buien geregeld over ons land trekken. Doordat er dan veel bewolking voorkomt, verlopen de meeste nachten een aantal graden zachter dan gebruikelijk. Normaal is het ‘s nachts 10 graden aan zee tot 7 graden in het oosten. Overdag komt de temperatuur rond een graad of 16 uit en dat is heel normaal voor begin oktober. Afhankelijk van de windrichting en de hoeveelheid zon kan het soms een paar graden warmer of kouder uitpakken.

Wat is typisch herfstweer volgens jou en volgens de weerdata? Bekijk het in deze video:

Afwisselend herfstweer midden- en eind-oktober

Na de buiige start van oktober krijgen we normaal oktoberweer, maar wat is dat? Waarschijnlijk zitten we in het midden en eind van oktober, tijdens de herfstvakanties, geregeld op de grens van wisselvallig en stabiel herfstweer. Dit betekent een afwisseling van rustige droge dagen en kletsnatte herfstdagen. Op de rustige dagen is geregeld kans op mist. De zon heeft in oktober vaak moeite om de mist op te laten lossen, maar als het lukt is het ’s middags een paar uur lang genieten van de najaarszon.

Er wordt opgeteld over de hele maand een normale hoeveelheid regen verwacht. Daarbij valt de meeste neerslag in oktober altijd in de kustprovincies, met zelfs ruim 100 mm in Noord-Holland. In het oosten en zuidoosten is het veel droger met slechts 60-75 mm neerslag.

Lees ook: Kustconvergentie, gegarandeerd een nat pak

Bij dat afwisselende weerbeeld kan de temperatuur ook nog eens variëren. Op de rustige herfstdagen is het ‘s middags vaak warmer dan normaal. ’s Nachts kan het als het opklaart juist kouder worden dan gebruikelijk en is er kans op vorst. De onstuimigere dagen leveren precies het omgekeerde resultaat op; koudere middagen en zachtere nachten.

Op het terras in oktober

Op de rustige najaarsdagen met wat zon kan het nog aangenaam zijn op het terras. Foto: Henk Voermans

Midden oktober wordt het overdag gemiddeld 14 graden in het noorden en 15 in het zuiden en aan het eind van de maand liggen de normale waarden tussen 12 en 14 graden. Tijdens de nachten is een temperatuur van 5 tot 9 graden gebruikelijk.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Onzekerheid in verwachting door ex-orkanen

Net als in september kunnen restanten van orkanen en tropische stormen invloed uitoefenen op ons weer. Dit maakt de verwachting onzekerder. Deze tropische systemen zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat, ondanks dat er nu geen signalen voor zijn, toch één week of zelfs meerdere weken het natte of juist het nazomerse weertype de overhand krijgt.

zee golven wind windstoten

Foto: Hanneke Lucasse

Als de restanten van een tropische storm of orkaan over Nederland trekken levert dit langdurig winderig en nat herfstweer op. Maar wanneer zo’n oude orkaan een eind ten westen van de Britse Eilanden blijft hangen, krijgen wij langere tijd een zuidenwind en daarmee zonnig en vrij warm najaarsweer.

Kortom: bereid je voor op een typische Hollandse oktobermaand met van alles wat!

Weten wat het weer op de korte termijn doet? In ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je wat voor weer het deze week bij jou wordt!

Hoofdfoto: Paul Hermans

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black