Dit is typisch herfstweer volgens jou en volgens ons

19 september 2023, 17:04

Bij herfstweer denken de meeste mensen aan wind en regen. Dat gaven jullie twee jaar geleden aan op onze social media en tijdens interviews op straat. We zijn daarnaast ook in de weerdata gedoken en dan blijkt typisch herfstweer er heel anders uit te zien!

Dat we bij herfstweer vooral aan wind en regen denken is begrijpelijk, want het regent in de herfst inderdaad vaker dan in de zomer en ook wakkert de wind aan. Dwarrelende bladeren maken het herfstplaatje compleet. Bekijk in de video hierboven wat de reacties waren van mensen op straat en op social media op de vraag: “Waar denk jij aan bij herfstweer?”.

Toch is nat en windrijk herfstweer niet het weertype dat we in de herfst het vaakst zien. Pas in de winter domineren bewolking, regen en wind het weerbeeld. De herfst vormt een overgangsseizoen, waarin het vaak rustig herfstweer is met weinig wind, mist, bewolking en een zwak zonnetje.

In 2022 liep de herfst uitzonderlijk zonnig en warm. Alleen in 2006 en 2014 verliep de herfst nog zachter met in De Bilt gemiddeld 13,6 en 12,5 graden. In 2020 was het ook warm, maar toen kwam het wel voor het eerst sinds 2017 weer tot een herfststorm. In de herfst van 2018 en 2019 kwam het niet tot storm. Dat was zeer uitzonderlijk. 

Rustig septemberweer. Foto: Willem van Nunen.
Rustig septemberweer. Foto: Willem van Nunen.

Herfst rustiger dan winter én lente

In de herfst waait het harder dan in de zomer, maar het is gemiddeld rustiger dan in de winter én de lente. Het aantal dagen met minstens windkracht 4 in De Bilt staat in het huidige klimaat op 34 in de herfst, terwijl de winter er 47 telt en de lente 42. Kortom: de meeste dagen (57) in de herfst verlopen zeker in het binnenland helemaal niet onstuimig.

Sinds 1910 waren er slechts 21 zware stormen in de herfst, terwijl het in de winter 32 keer tot zware storm is gekomen. Meer daarover lees je hier. De herfst is het seizoen bij uitstek met de meeste mistdagen. In De Bilt komt het in de herfst gemiddeld op 32 dagen tot mist. In de winter gebeurt dit slechts 18 keer. 

Lees ook: Dit is waarom het juist in de herfst zo vaak mistig is 

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black