Dit is typisch herfstweer volgens jou en volgens ons

11 oktober 2021, 11:44

Bij herfstweer denken de meeste mensen aan wind en regen. Dat gaven jullie aan op onze social media en tijdens interviews op straat. We zijn daarnaast ook in de weerdata gedoken en dan blijkt typisch herfstweer er heel anders uit te zien!

Dat we bij herfstweer vooral aan wind en regen denken is begrijpelijk, want het regent in de herfst inderdaad vaker dan in de zomer en ook wakkert de wind aan. Dwarrelende bladeren maken het herfstplaatje compleet. Bekijk in de video hieronder wat de reacties waren van mensen op straat en op social media op de vraag: “Waar denk jij aan bij herfstweer?”.

Toch is nat en windrijk herfstweer niet het weertype dat we in de herfst het vaakst zien. Pas in de winter domineren bewolking, regen en wind het weerbeeld. De herfst vormt een overgangsseizoen, waarin het vaak rustig herfstweer is met weinig wind, mist, bewolking en een zwak zonnetje.

Dit was ook vorig jaar het geval. Het was toen vaak rustig, zonnig en warm najaarsweer. Slechts drie keer verliep de herfst warmer dan in 2021. Het was flink zonniger dan normaal en aan de droge kant. Het kwam toen wel voor het eerst sinds 2017 weer tot een herfststorm. In de herfst van 2018 en 2019 kwam het niet tot storm. Dat was zeer uitzonderlijk. 

Rustig septemberweer, spinnenweb, mist, nevel

Foto: Willem van Nunen

Herfst rustiger dan winter én lente

In de herfst waait het harder dan in de zomer, maar het is gemiddeld rustiger dan in de winter én de lente. Het aantal dagen met minstens windkracht 4 in De Bilt staat in het huidige klimaat op 34 in de herfst, terwijl de winter er 47 telt en de lente 42. Kortom: de meeste dagen (57) in de herfst verlopen zeker in het binnenland helemaal niet onstuimig.

Sinds 1910 waren er slechts 21 zware stormen in de herfst, terwijl het in de winter 32 keer tot zware storm is gekomen. Meer daarover lees je hier. De herfst is het seizoen bij uitstek met de meeste mistdagen. In De Bilt komt het in de herfst gemiddeld op 32 dagen tot mist. In de winter gebeurt dit slechts 18 keer. 

Lees ook: Dit is waarom het juist in de herfst zo vaak mistig is 

Hoofdfoto: Ben Saanen

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black