Brrrr! Koude november op komst en dit is wat het voor jou betekent

31 oktober 2021, 08:20

Wandelaars aan de Zeeuwse kust bij Vlissingen tijdens kil weer in november

November: dat betekent dat de Sint weer bijna in ons land is, de dagen steeds korter en kouder worden en de winter steeds dichterbij komt. Het lijkt een koude november te worden, maar pakt de winter dit jaar dan ook gelijk vroeg uit? In deze maandverwachting lees je wat voor weer het in november wordt.

Pak je warme dekentje er maar bij en steek die kaarsjes aan, de kans is namelijk groot dat november kouder wordt dan normaal. Regelmatig steekt er namelijk een koude wind uit het noorden of noordwesten op en dat is slecht nieuws voor je energierekening! Maar wordt het in november dan al volle bak winter met vorst, sneeuw en ijs vraag je je misschien af? Nee, dat niet. Het zeewater is in deze tijd van het jaar namelijk nog te warm voor bijvoorbeeld een schaatsperiode. Vaak zijn de koudste novemberdagen juist dagen waarop het de hele dag mistig is na een koude nacht. Het kan dan zelfs de hele dag blijven vriezen. Dit jaar verwachten we dat het niet of nauwelijks tot dat soort dagen komt.

Het ziet er namelijk naar uit dat de noorden- tot noordwestenwind deze november juist regelmatig regen en grijs weer naar ons land brengt. We krijgen dus van dat typische grauwe, kille en wisselvallige novemberweer. Naarmate de maand vordert wordt de lucht kouder en daar kan richting het einde van de maand ook een keer een winterse bui bij horen. Je regenkleding komt deze maand dus goed van pas en ook je warme kleding heb je vaak nodig.

Weten hoe koud het de komende dagen wordt? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

Zo verschilt deze november met het gemiddelde

Bij een normale novembermaand horen bewolking, wind en regen. Bovendien is de windrichting vaak zuidelijk of zuidwestelijk. Dit jaar verwachten we dat november veel vaker een wind uit het noorden of noordwesten oplevert dan normaal. Wel lijkt de hoeveelheid neerslag en het aantal neerslagdagen vergelijkbaar te worden met de gebruikelijke 82 millimeter en 20 dagen met regen.

Wandelaars met honden in het bos in de herfst
Wandelaars met honden in het bos in de herfst

Foto: Ton Wesselius

Bij november horen ook rustige, zonnige dagen en ook dagen waarop het mistig kan zijn. Ook dit jaar zullen enkele van zulke dagen niet ontbreken, maar het wisselvallige weer zal overheersen. Sporadisch komen begin november nog warme dagen voor waarop het met name in het zuidoosten 20 graden kan worden. Dit soort dagen verwachten we dit jaar niet. In november zijn aan het begin van de maand maxima van 11 à 12 graden gebruikelijk en eind november is dat 7-9 graden. Dit jaar lijken we in het eerste deel van de maand vaker rond normaal en in het tweede deel van november regelmatig een paar graden onder normaal uit te komen. De nachten verlopen waarschijnlijk vrij normaal met aan het begin van de maand vaak minima van 5-8 graden en aan het eind van de maand 2-4 graden. Dat komt door het wisselvallige weer met regelmatig bewolking en wind. Richting het eind van de maand neemt de kans op een aantal nachten met vorst altijd toe. Dat is dit jaar niet anders.

Lees ook: Dit weer is normaal in november

Conclusie

Kortom, november wordt een vrij koude maand. Daarbij valt er regelmatig regen en trekken ook veel wolkenvelden over het land. Volop winter met sneeuw en ijskoude nachten lijkt het nog niet te worden.

Hoofdfoto: Erica van Leeuwen - De Bruijn

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black