Maandverwachting mei: wordt het eindelijk warmer?

30 april 2023, 07:30

Maandverwachting
Kunnen we in mei naar het strand? Foto: Frans Alderse Bos

Tot nu toe is van warm lenteweer nog weinig sprake geweest. Slechts regionaal kwam het tot een warme dag, maar in het grootste deel van het land is het nog wachten op de eerste 20er van het jaar. Belooft mei droger, zonniger en warmer te verlopen, of zet het wisselvallige lenteweer voort?

Veel mensen zullen inmiddels uitkijken naar droog en zacht lenteweer. Het leek er even op dat dit halverwege april het geval zou zijn, maar het liep even anders en regengebieden konden toch ons land bereiken. Wel werd de eerste regionale warme dag op vrijdag 21 april genoteerd in Groningen. Ook op 22 april werd op verschillende plaatsen in het oosten van het land 20 graden gehaald, waardoor het daar toen heerlijk weer was om op het terras te zitten.

Lees meer over het weer van vandaag in ons uitgebreide weerbericht

Droger weerbeeld in de eerste week van mei

Na een zeer natte april begint mei in ieder geval een stuk droger. In het begin van de week is een enkele bui mogelijk, maar geleidelijk neemt de kans op regen af. De eerste dag van mei start nog vrij warm met maxima tussen 14 en lokaal in het zuidoosten 19 graden. De dagen daarna zijn er flinke verschillen tussen het noorden en zuiden. In het noorden stijgt het kwik dagelijks naar slechts 10 tot 12 graden, terwijl het zuiden vaker kan rekenen op temperaturen richting de 15 graden. Er is daarbij vaak een afwisseling van zon en wolken, dus op veel dagen zal het weerbeeld vriendelijk zijn.

Lees ook: Dit weer is normaal in mei

Later weer wisselvalliger?

Wie hoopt op maxima van 20 graden of meer in de eerste helft van mei komt waarschijnlijk bedrogen uit. In de tweede en derde week van mei lijken westenwinden en daarmee regengebieden vaker ons land aan te doen. Met deze windrichting wordt over het algemeen milde oceaanlucht aangevoerd, waardoor de temperatuur rond gemiddelde waarden uitkomt voor midden mei, zo tussen 16 en 19 graden.

Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.

Op dagen dat het de bewolking overheerst kan de zon minder instralen, waardoor de temperatuur dan een paar graden lager uitkomt. Toch zijn er ook zeker droge momenten waarbij de zon tevoorschijn komt. Let er dan wel op dat de zon al vrij krachtig wordt, want met zonkracht 5 kan je al binnen 20 tot 40 minuten verbranden.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon

Weinig uitschieters richting de maandwisseling

Ook in de laatste week van mei lijkt een eerste zomeroffensief weinig kans van slagen te hebben. De wisselvalligheid neemt wel iets af en met temperaturen tussen 17 en 20 graden is het voor buitenactiviteiten ideaal weer. Mocht de wind een aantal dagen vanuit het zuiden gaan waaien, dan is het niet ondenkbaar dat het een paar dagen wat warmer wordt met de eerste 20 graden in De Bilt.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste weernieuws. En volg ook onze energieweerberichten.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven