Maandverwachting: met dit weer start 2024

30 december 2023, 06:59

2023 sluit nat, zacht en onstuimig af. Gaat het roer begin 2024 om of krijgen we nog meer regenwater te verwerken? Dat lees je in deze maandverwachting.

2024 begint nog zacht, onstuimig en nat, maar al vrij snel komt de bulderende wind eindelijk tot bedaren. De kans op buien blijft nog wel groot en de zon krijgen we slechts af en toe te zien. Je zal je paraplu dus nog altijd veel vaker nodig hebben dan je zonnebril. Er valt nog dusdanig veel regen in ons land en in Duitsland dat de waterstanden van de rivieren hoog blijven.

Naast de stevige wind raken we ook de zachte lucht geleidelijk kwijt. De temperatuur daalt in de eerste week van januari langzaam richting normale waarden. Gebruikelijk is het in januari een graad of 6 overdag en iets boven nul in de nacht.

Lees ook: Dit weer is normaal in januari

Klimaatgemiddelde voor januari over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor januari over de periode 1994-2023.

Kans op winterweer stijgt

In de tweede week van januari neemt de kans op kouder weer fors toe en daarbij komt dan ook meer ruimte voor de zon. Hoe koud het precies wordt is nog zeer onzeker, maar zachte lucht weet ons land waarschijnlijk niet meer te bereiken. De berekeningen lopen uiteen van normale tot ver onder normale temperaturen. Hierdoor neemt de kans op vorst in de nachten in elk geval flink toe. Er valt daarbij minder neerslag dan de voorgaande weken, maar wanneer er wat valt kan dit soms ook sneeuw opleveren.

Leg je ruitenkrabber dus maar vast klaar en volg ons weerbericht om te weten hoe de overgang naar kouder weer daadwerkelijk uitpakt.

Ruiten krabben. Foto: Toon Boons.
Ruiten krabben. Foto: Toon Boons.

Zet winter tweede helft januari door?

Voor de tweede helft van januari is de onzekerheid in de weermodellen nog erg groot. De algemene tendens is wel dat de kans op winterkou geleidelijk alweer afneemt. De kans op regen neemt daarbij weer toe en de temperatuur stijgt in de meeste berekeningen weer tot normale waarden. Deze berekeningen gaan ervan uit dat de westelijke stroming met milde oceaanlucht en neerslaggebieden terugkeert.

Er zijn echter ook berekeningen die de wind vanuit het koude noorden of oosten laten waaien. In dat geval blijft het winters. Wat dat betreft kunnen we op dit moment nog niet veel zinnigs zeggen over de tweede helft van januari.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black