Maandverwachting februari: dit weer krijgen we in de laatste wintermaand

28 januari 2023, 07:11

Foto links: W. van Wijngaarden, Kinderdijk. Foto rechts: Chris Biesheuvel, Meteren (Gelderland).

De laatste maand van de meteorologische winter staat al voor de deur! Wordt het nog één keer volop winterweer of verloopt februari flink zacht? Dat lees je in deze maandverwachting voor februari.

Voor winterliefhebbers zien de weerkaarten voor februari er niet hoopvol uit. Februari begint met zacht, wisselvallig en nat weer. In hoog tempo trekken regengebieden en buien van de Atlantische Oceaan over ons land en daarbij kan de wind soms flink uithalen. Bij een dergelijk weertype komt het aan zee geregeld tot zware windstoten en we moeten niet gek opkijken als het een keer tot storm komt.

De stormparaplu zul je begin februari dus regelmatig nodig hebben! Tussen de regengebieden en buien in zijn er ook mooie zonnige momenten te verwachten en wie weet zie je dan ook wel regenbogen.

Wind en een paraplu gaan niet altijd goed samen. Foto: Nel van Es
Wind en een paraplu gaan niet altijd goed samen. Foto: Nel van Es

De wind waait in de eerste helft van februari uit het westen tot zuidwesten en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De kans op vorst is klein, maar bij een windstil intermezzo kan het in de nacht en vroege ochtend nog wel een keer licht vriezen.

Komende tijd kun je aan zee prima uitwaaien. Foto: Chris Meeuwis
Komende tijd kun je aan zee prima uitwaaien. Foto: Chris Meeuwis

Overdag ligt de temperatuur tussen 5 en 10 graden. Daarmee kunnen we spreken van normaal tot vrij zacht weer, want gemiddeld is het in de eerste helft van februari een graad of 6. Doordat het vaak hard waait kun je het weer wel als kouder ervaren dan de thermometer aangeeft.

Dit weer is normaal in februari

Lees ook: Dit weer is normaal in februari

Nog winter op de valreep?

In de tweede helft van februari wordt het waarschijnlijk rustiger en droger. Dit komt doordat neerslaggebieden waarschijnlijk een noordelijkere koers krijgen en wij in een rustigere atmosfeer terecht komen. Bij rustig weer kan gemakkelijk mist of laaghangende bewolking ontstaan en valt minder regen dan normaal.

Het rustige weer gaat gepaard met normale tot iets boven normale temperaturen. Het klimaatgemiddelde voor de middagtemperatuur eind februari is een graad of 8. Nu loopt de temperatuur bij voldoende zon soms op in de dubbele cijfers. Heldere nachten kunnen wel lichte vorst opleveren.

In de tweede helft van februari zullen de ruiten soms weer gekrabd moeten worden. Foto: Gerard van Vugt
In de tweede helft van februari zullen de ruiten soms weer gekrabd moeten worden. Foto: Gerard van Vugt

De schaatsen kunnen in februari dus in het vet blijven, terwijl je de ruitenkrabber vooral in de tweede helft van de maand soms wel nodig zult hebben. Een vroeg vleugje lente met maxima van 15 graden en meer zit er nog niet in, maar de dagen worden in februari wel één uur en drie kwartier langer.

De schaatsen kunnen voorlopig in het vet blijven. Foto: Ries Rombouts
De schaatsen kunnen voorlopig in het vet blijven. Foto: Ries Rombouts

Tijdens de winter van 2009-2010 was het wel volop winter met vooral veel sneeuwval. Lees onze terugblik op de winter van 2009-2010.

Op de hoogte blijven van het laatste weernieuws en leuke weerweetjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black