In deze hoge skigebieden in Oostenrijk kun je tot in april nog op wintersport

15 maart 2024, 11:24

Wintersport
De Sölden Sky Walk. Foto: Adobe Stock / Benny Pieritz

Menig Nederlander heeft altijd het idee dat januari en februari de beste maanden zijn om op wintersport te gaan. Dit komt natuurlijk omdat dit de maanden zijn waarin het Europees continent midden in de winter zit. Toch is maart bij uitstek de maand waarin de grootste sneeuwhoogte wordt bereikt. Ook in april kan je in veel skigebieden nog terecht om te wintersporten. In dit artikel hebben we deze gebieden voor jou op een rijtje gezet.

Skiën in april?

In de hoger gelegen gebieden valt eigenlijk de hele winterperiode (december t/m januari) gewoon sneeuw. Tijdens extreem zachte periodes kan de sneeuwgrens in de winter wel oplopen tot 3000 meter, maar dit gebeurt niet vaak en de dooit blijft dan zeer beperkt. De dalen zijn in de maanden maart en april wel vaker groen. Dit komt omdat de zon dan al een stuk krachtiger is en de temperaturen in deze maanden al wat hoger uitvallen dan in het begin van de winter.

Over het algemeen kent Oostenrijk niet de hoogst gelegen skigebieden van de Alpen. In Frankrijk en Zwitserland zijn de gebieden vaak wat hoger. Zo liggen vele pistes in het bekende Franse Val Thorens ruim boven de 3000 meter. Toch kent ook Oostenrijk gebieden waar je tot diep in het voorjaar nog terecht kan. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

1. Pitztaler gletsjer: 3.440 meter

Op nummer 1 staat uiteraard het hoogst gelegen skigebied van Oostenrijk en dat is de Pitztaler gletsjer. Gelegen op 3440 meter heb je een schitterend uitzicht over de Oostenrijkse Alpen. Het bergstation bovenop de top ziet er uit als een sneeuwstorm en herbergt het chique Café 3.440, het hoogste koffiehuis van Tirol. Dit gebied is niet weggelegd voor wintersporters die op zoek zijn naar lenteachtige temperaturen tijdens hun wintersport. Hartje winter kan het op de top overdag met gemak -20 graden vriezen, maar ook in april ligt de maximumtemperatuur vaak nog ruim onder nul.

Vanaf de Pitztaler gletsjer heb je een schitterend panorama view. Foto: Adobe Stock / markus_schelhorn
Vanaf de Pitztaler gletsjer heb je een schitterend panorama view. Foto: Adobe Stock / markus_schelhorn

2. Sölden: 3.340 meter

Ook in Sölden kun je in april nog terecht om te wintersporten, doordat het wintersportgebied maar liefst twee gletsjers bevat die gelegen zijn op meer dan 3.000 meter hoogte. Het hoogste sneeuwdek, gemiddeld ruim 200 centimeter, wordt hier jaarlijks gehaald rond eind maart of begin april. Naast de gletsjers, de vele restaurants en grote evenementen bezit Sölden ook de langste piste van Oostenrijk. Deze afdaling kent een hoogteverschil van 1900 meter en heeft een lengte van maar liefst 15 kilometer. De afdeling is echter niet weggeld voor beginners. Je moet namelijk ook een vrij groot gedeelte over de zwarte piste.

In Sölden kun je bijna het hele jaar skiën. Foto: Adobe Stock / urbanradim
In Sölden kun je bijna het hele jaar skiën. Foto: Adobe Stock / urbanradim

3. Hintertuxer gletsjer: 3.250 meter

In het Zillertal ligt de Hintertuxer gletsjer, gelegen op 3.250 meter. Dit is het enige gletsjerskigebied in Oostenrijk dat 365 dagen per jaar geopend is. Met 60 km aan afdalingen is de Hintertuxer-gletsjer ook het grootste gletsjerskigebied van het land. Op de toppen van de Hintertuxer-gletsjer staat regelmatig een harde wind die ervoor zorgt dat de gevoelstemperatuur overdag soms daalt tot -20 graden.

Schitterende omstanidgheden op de Hintertuxer gletsjer. Foto: Adobe Stock /  Neonyn
Schitterende omstanidgheden op de Hintertuxer gletsjer. Foto: Adobe Stock / Neonyn

4. Stubaier gletsjer: 3.212 meter

Op nummer 4 staat wederom een gletsjer-skigebied. Gelegen op 3.212 meter bevindt zich de Stubaier-gletsjer. Dit gebied kent ruim 43 kilometer aan pistes en is daarmee ook een van de grootste gletsjerskigebieden van Oostenrijk. Op deze gletsjer kan bijna het hele jaar sneeuw vallen en door de veelal goede sneeuwkwaliteit zijn hier in het voor- en najaar veel skiteams uit de hele wereld aan het oefenen. Ondanks de vele zwarte pistes kent het gebied ook genoeg eenvoudige stukken (groen en blauw), wat het een gebied maakt voor zowel beginners als voor professioneels.

De Stubaier-gletsjer. Foto: Adobe Stock / kamilpetran
De Stubaier-gletsjer. Foto: Adobe Stock / kamilpetran

5. Mölltaler gletsjer: 3.122 meter

De Mölltaler-gletsjer is het enige gletsjer-skigebied in de regio Karinthië. Het is met 17 kilometers aan pistes niet het grootste gebied, maar wel één van de best bijgehouden skigebieden. Door het hoge aantal professionele trainingsbanen zijn de pistes altijd perfect geprepareerd.

De Mölltaler gletsjer ligt er vaak goed bij. Foto: Adobe Stock / Aerial & Landscapes
De Mölltaler gletsjer ligt er vaak goed bij. Foto: Adobe Stock / Aerial & Landscapes

6. Kaunertaler gletsjer: 3.108 meter

De Kaunertaler-gletsjer, de jongste gletsjer van Tirol, biedt ongeveer 32 kilometer aan pistes. Het uitzicht vanaf het bergstation van de Karlesjochbahn op 3.108 m hoogte omvat enkele tientallen 3.000 m hoge toppen in de omgeving. Een fantastisch gezicht – en je zit er zelf middenin.

7. Obergurgl-Hochgurgl: 3.082 meter

Op nummer 7 staat het eerste skigebied dat niet gevestigd is op een gletsjer. Namelijk het skigebied Obergurgl-Hochgurgl. Dit gebied is gelegen naast het bekende Sölden en kent maar liefst 110 kilometers aan pistes. Het is vooral geliefd vanwege de sneeuwzekerheid. Daarnaast kent het veel uitdagende stukken wat het een populair gebied maakt voor de gevorderde skiër. Het is tenslotte een van de langste geopende skigebieden dat niet gelegen is op een gletsjer. Door de hoge ligging ski je veelal boven de boomgrens. In combinatie met veel wind kunnen de omstandigheden in dit gebied flink guur zijn van tijd tot tijd.

Skiën in Obergurgl-Hochgurgl. Foto: Adobe Stock / Jan
Skiën in Obergurgl-Hochgurgl. Foto: Adobe Stock / Jan

8. Kitzsteinhorn-Kaprun: 3.029 meter

Op plek 8 vinden we Kitzsteinhorn-Kaprun, het laatst gelegen skigebied dat nog boven de 3.000 meter ligt. Het bekende Zell am See-Kaprun is hier ook gevestig. In het dal, gelegen op 768 meter, kan de temperatuur in april soms wel oplopen tot 20 graden, terwijl het op de top dan gewoon nog vriest. Op de top heb je een schitterend uitzicht en zijn de Alpenreuzen, zoals de Großglockner en de Großvenediger, duidelijk zichtbaar.

Schitterend uitzicht vanaf Kitzsteinhorn-Kaprun. Foto: Adobe Stock / Nikolai Korzhov
Schitterend uitzicht vanaf Kitzsteinhorn-Kaprun. Foto: Adobe Stock / Nikolai Korzhov

9. Großglockner-Heiligenblut: 2.902 meter

Dit gebied ligt in Karinthië en is door de relatief verre afstand van ons land iets minder populair onder de wintersporters. Desondanks is het een zeer mooi en sneeuwzeker skigebied dat 55 km aan pistes kent. Het hoogste punt ligt op 2.902 m bij het bergstation van de Hochfleiss-sleeplift. Hier heb je schitterend uitzicht op de op de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk (3798 meter). Een groot voordeel van dit gebied is de ligging ten opzichte van de zon. Een groot gedeelte van de dag liggen veel pistes in de zon. Als er geen bewolking aanwezig is is het dus al snel schitterend wintersportweer.

De top van de Großglockner. Foto: Adobe Stock / Jannis Bonner
De top van de Großglockner. Foto: Adobe Stock / Jannis Bonner

10. Silvretta Arena: 2.872 meter

Last but not least! Een van de grootste skigebieden van Oostenrijk vinden we terug op de 10e plek. De Silvretta Arena, gelegen op 2.872 meter, kent welgekend 238 kilometers aan pistes. Het is een zeer uitgestrekt skigebied met Ischgl dat bekend staat als een van de absolute party hotspots in de Alpen. Bovendien garandeert de hoogte van bijna 2.900 m sneeuwzekerheid tot mei. De Greitspitz 6-persoonsstoeltjeslift brengt je naar het hoogste punt van het skigebied, waarvandaan fantastische rode en uitdagende zwarte afdalingen beginnen.

Ischgl is één van de Après-ski hotspots van de Alpen. Foto: Adobe Stock / Animaflora PicsStock
Ischgl is één van de Après-ski hotspots van de Alpen. Foto: Adobe Stock / Animaflora PicsStock

Dit bericht is in samenwerking met Snowtrex gemaakt.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven