Eenvoudige manieren om je grond in de winter voor te bereiden op de lente

09 februari 2023, 10:01

bollen in de sneeuw. Foto: pixabay

Zelfs midden in de winter is het niet te vroeg om te beginnen met het voorbereiden en opwarmen van je tuingrond voor de beplanting in het voorjaar.

Winterharde éénjarigen zoals zoete erwten, zonnebloemen en korenbloemen kunnen over het algemeen rechtstreeks in de grond in je bloembed of in verhoogde bedden worden gezaaid. Hetzelfde geldt voor weerbestendige tuinbonen en erwten, maar ook voor pastinaken, spinazie, uien, harde sla en lente-uitjes.

Maar ook winterharde zaden hebben het moeilijk in vochtige grond die de winterkou vasthoudt, dus het opwarmen van de grond als voorbereiding zal je oogst verbeteren en kan ook helpen om onkruid tegen te gaan. Het duurt enkele weken om de temperatuur van de grond zodanig te verhogen dat deze geschikt is voor een succesvolle ontkieming, dus het midden of het einde van de winter is een goed moment om je bloembedden te bedekken met verschillende isolatiematerialen. Je kunt hier zo ongeveer zes weken voor het planten van je zaden mee beginnen. Kleigronden doen er nog langer over om op te warmen, dus geef jezelf extra tijd.

Verrijk met compost of mest

Voordat je begint met het opwarmen van je grond, moet je wel ervoor zorgen dat deze vochtig is, anders houdt de bedekking de regen tegen en is deze te droog om te planten en te zaaien. Verrijk daarom de grond ook met goed verrotte compost of mest.

Om de grond te verwarmen kun je gebruik maken van plastic zakken, karton of tapijt. Dit helpt ook om onkruid kwijt te raken omdat deze bedekking de groei tegenhoudt. Je kunt ook kweektunnels gebruiken, die kun je goed gebruiken voor langere stukken grond waar je van plan bent om zaden te zaaien. Ze houden ook de vogels weg zodra de zaailingen beginnen te groeien. Als je wat laat bent met het opwarmen van je grond, kun je oude compostzakken binnenste buiten neerleggen. Het zwarte oppervlak absorbeert warmte het best.

Van alle grondsoorten doet klei er langer over om op te warmen. Als je kleigrond in je bloembedden of moestuin hebt, zult je wellicht meer succes hebben met het starten van je zaden in potten in je kas of op de vensterbank van je keuken. Je kunt ze later in het seizoen weer planten als de grond is opgewarmd.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black