Dit is waarom de lucht blauw is

05 september 2023, 17:13

Weerweetjes
Blauwe lucht. Foto: Jannes Wiersema.

Misschien heb je het jezelf wel eens afgevraagd: waarom is de lucht blauw? Zonlicht is van nature wit en het heelal is zwart. Maar waarom kijken we dan, als er geen of weinig wolken zijn, tegen een blauwe lucht aan? In dit artikel leggen we je uit waarom de lucht blauw is.

Allereerst is het goed om te begrijpen dat licht afkomstig vanaf de zon wit is. Dit witte licht is niets anders dan een mix van alle mogelijk kleuren; rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Het witte zonlicht botst in de lucht op deeltjes. Dit zijn luchtmoleculen, kleine stofdeeltjes en hele kleine waterdruppeltjes en ijskristallen. Deze kleine deeltje verspreiden de verschillende kleuren licht naar alle kanten.

Blauw licht wordt gemakkelijker in onze richting verstrooid dan rood licht. Dit betekent dat er meer blauw licht naar onze ogen komt dan rood licht. Het weinige rode licht valt in het niet bij het vele blauwe licht en merken we niet op. Dit verklaart waarom wij een blauwe hemel zien.

Blauwe lucht in de zomer. Foto: Jannes Wiersema.
Blauwe lucht in de zomer. Foto: Jannes Wiersema.

Dit is ook de verklaring waarom wij geen witte zon, maar een gele zon zien. De kleuren blauw, indigo en violet worden meer verspreid door de atmosfeer dan de rood, oranje en gele kleuren. Vanuit de zon lijken in onze ogen dus vooral gele stralen te komen en bij zonsondergang blijft vooral oranje en rood licht in de zonnestralen over.

Lees ook: Dit is waarom de lucht bij zonsopkomst en zonsondergang rood kleurt

De aarde en het zwarte heelal vanuit de ruimte. Bron: Adobe Stock / NASA / Aliaksandra.
De aarde en het zwarte heelal vanuit de ruimte. Bron: Adobe Stock / NASA / Aliaksandra.

De aarde en het zwarte heelal vanuit de ruimte. Bron: Adobe Stock / NASA / Aliaksandra

Waarom is het heelal zwart en niet blauw?

Heb je wel eens foto’s gezien die in de ruimte, bijvoorbeeld vanuit het internationaal ruimtestation ISS, gemaakt zijn? Dan zie je dat het rondom de planeten en sterren zwart is, ondanks dat de zonnestralen door het hele heelal gaan. Dit komt doordat het heelal leeg is. Leegte kan geen zonlicht opnemen, weerkaatsen of verspreiden. Hierdoor zie je een zwart heelal, wat niets anders is dan de afwezigheid van licht.

Lees ook: Dit is waarom wolken meestal grijs of wit kleuren

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven