Terugblik: de witte kerst van 2009 en 2010

24 december 2023, 11:59

Terugblik
Witte kerst 2010. Foto: Wouter van Bernebeek

Een witte kerst in Nederland is zeldzaam! Slechts acht keer kwam het tot een landelijke witte kerst, gerekend vanaf het jaar 1901. Daarmee is de kans op een witte kerst statistisch gezien circa 7%. In het oosten en zuidoosten komt sneeuw tijdens de kerstdagen iets vaker voor. We blikken terug op de bijzondere witte kersten van 2009 en vooral 2010.

Dooi tijdens kerst 2009

In december 2009 beleefden we vooral halverwege de maand een flinke periode met winterweer. Overdag bleef het met name tussen 17 en 22 december enkele dagen vriezen en vielen grote hoeveelheden sneeuw: plaatselijk groeide het sneeuwdek in het noordoosten vlak voor kerst zelfs aan tot ruim 40 centimeter. In Midden-Nederland lag regionaal 15 tot 20 centimeter.

Sneeuwdek eerste kerstdag 2009
Sneeuwdek eerste kerstdag 2009

Vlak voor kerst draaide de wind naar het zuiden en al snel kon minder koude lucht ons land bereiken. Uitgerekend tijdens kerst dooide het flink met op veel plaatsen temperaturen ruim boven nul en zelfs van tijd tot tijd regen. Toch lag er zóveel sneeuw, dat op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek aanwezig was. Niet echt een heel fraaie winterse kerst dus, maar officieel wel een witte kerst.

Pak sneeuw tijdens kerst 2010. Foto: Gio van Bernebeek
Pak sneeuw tijdens kerst 2010. Foto: Gio van Bernebeek

Sneeuwrijke kerst van 2010

Na bijna 30 jaar zonder witte kerst, de laatste tot 2009 vond namelijk plaats in het jaar 1981, volgden er ineens een tweede op rij! Ook december 2010 was namelijk een koude maand met van tijd tot tijd veel sneeuw. Ditmaal viel de meeste sneeuw precies tijdens de dagen vóór kerst en ook op eerste kerstdag was het koud met op veel plaatsen een zogenaamde ijsdag. Dat is een dag waarop de temperatuur het hele etmaal onder nul blijft.

Lees ook: Wat is de koudste en meest witte kerst?

Sneeuwdek aan de vooravond van kerst 2010
Sneeuwdek aan de vooravond van kerst 2010

Er viel in de periode 19 t/m 24 december bijzonder veel sneeuw voor Nederlandse begrippen. In delen van Limburg kwam uiteindelijk zelfs 30 tot lokaal ruim 40 centimeter sneeuw te liggen op de dag vóór kerst. Door de harde wind werden sneeuwduinen gevormd tot plaatselijk bijna één meter hoog. De minste sneeuw lag in delen van Noord-Holland, Friesland en op de Waddeneilanden.

Uitgerekend tijdens Kerstnacht werd het droog en klaarde het op. In verschillende gebieden kwam het tot strenge vorst met de laagste temperatuur bij Hupsel: -11,7 graden.

Sneeuwdek eerste kerstdag 2010.
Sneeuwdek eerste kerstdag 2010.

Wat volgde was een sprookjesachtige eerste kerstdag. In De Bilt kwam het nipt niet tot een ijsdag, maar in Oost-Nederland was dat wel het geval. In Twente, de Achterhoek en Limburg werd het zelfs niet warmer dan -4 graden. Daarbij scheen de zon lange tijd volop en die strakblauwe lucht maakte het winterse beeld natuurlijk compleet. Pas in de loop van tweede kerstdag kwam het langzaam tot de eerste dooi.

De vooruitzichten voor deze kerst volg je ons nieuwsblog en lees je in ons weerbericht.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven