Weeronline
Weeronline
  zinderende zondag

  Dit kunnen we op deze zinderende zondag verwachten

  Aangemaakt: 09 aug 2020, 06:58 uur

  Het is een kwestie van tijd voordat de warmte van vandaag leidt tot een officiële hittegolf. De middag verloopt op veel plaatsen tropisch met 30 tot 36 graden en daarbij kunnen hitterecords sneuvelen. Aan de noordkust is de hitte met 26-29 graden dragelijker. Vanavond blijft het vooral in het zuiden nog een tijd tropisch. Komende nacht is het drukkend warm en wordt het niet kouder dan 17-22 graden.

  Het weerbeeld laat deze zondag een mix zien van zon, sluierwolken en soms wat dikkere wolken. Het zuiden en zuidoosten maakt later vanmiddag en vanavond kans op een lokale onweersbui. De ochtend start al warm, want na een snikhete zaterdag is het afgelopen nacht slechts langzaam afgekoeld.

  Temperatuur schiet omhoog

  Om 2:00 uur vannacht was het op de meetpunten Gilze-Rijen, Eindhoven, Maastricht, Woensdrecht en Cabauw nog zomers warm met 25 graden en meer. Daarmee is de regionale hittegolf al een feit. Het zal niet lang duren voordat het met 25 graden opnieuw zomers warm wordt en niet lang daarna kunnen we met 25 graden in De Bilt ook spreken van een officiële hittegolf. De laatste anderhalf uur van de ochtend wordt het tropisch warm. Eerst lokaal in het zuiden en daarna regionaal in het zuiden en midden van het land.

  Heetste moment tweede helft middag

  De temperatuur blijft stijgen en tussen drie en zes uur is het ronduit heet. In het zuiden en zuidoosten, maar ook op de Veluwe worden maxima van 35-36 graden verwacht. In Arcen wordt het voor de derde dag op rij minimaal 35 graden en kunnen we spreken van een superhittegolf. In de Randstad is het dan 33-34 graden. Naar verwachting wordt het de warmste 9 augustus sinds het begin van de metingen.

  Hou je niet van hitte dan zit je op de Wadden goed. Daar staat een noordoostenwind en deze is ook iets sterker dan op zaterdag. Hierdoor is de hitte met 26 graden dragelijker.

  Warmte blijft hangen

  In de eerste helft van de avond blijft het in het zuiden tropisch. In de Randstad daalt de temperatuur beneden 30 graden en aan het eind van de avond is het nog steeds 23 graden. In het zuiden blijft het lokaal de hele avond zomers warm. In het noorden wordt het 19 graden en dat is na een zinderende dag best lekker.

  Drukkende nacht

  De temperatuur daalt maar heel langzaam komende nacht. De luchtvochtigheid stijgt naar 70-80% en daarmee is het drukkend warm. Aan het eind van de nacht is het 17 graden in het noordoosten, 19-20 graden in het midden en 21-22 graden in het zuiden en zuidwesten. In steden en dorpen is het nog warmer en daarmee krijg je de warmte moeilijk uit je huis. Lees ook hoe je deze tropennachten goed doorkomt.

  Updates over de hitte vind je in het weerbericht.

  Foto: ANP / Sem van der Wal

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Matthijs van der Linden