Frisse nachten met IJsheiligen?

09 mei 2022, 13:30

Vorst aan de grond komt na IJsheiligen volgens de volkswijsheid niet meer voor. Foto: Willy Bonnink-Naves

Deze week is het IJsheiligen en volgens deze volkswijsheid hoeven we daarna geen rekening meer te houden met vorstschade bij planten. Lees hier of de vorstgevoelige planten daadwerkelijk veilig naar buiten kunnen of dat we nog even geduld moeten hebben.

Van 11 tot en met 14 mei is het IJsheiligen. Van oudsher is deze periode voor boeren van groot belang, want vorstschade aan gewassen kon desastreus zijn voor de oogst. Inmiddels willen veel mensen ook vanwege vorstgevoelige planten in de tuin weten of ze nog extra maatregelen moet treffen.

Lees hier meer over de historie van ijsheiligen en het effect van klimaatverandering.

Zo koud wordt het met IJsheiligen

Dit jaar hoeven we met IJsheiligen geen rekening te houden met ijzige omstandigheden. De wind is overwegend westelijk en deze voert vrij milde lucht aan vanaf de Noordzee. Ook blijft het tijdens de nachten redelijk doorwaaien, waardoor een sterke afkoeling vlak bij de grond wordt tegengegaan. Ook verlopen de nachten niet kraakhelder en de wolkendeken functioneert als een isolerend laagje over ons land.

In 2019 kwam het met IJsheiligen wel tot vorst aan de grond. Foto: Willy Bonnink-Naves
In 2019 kwam het met IJsheiligen wel tot vorst aan de grond. Foto: Willy Bonnink-Naves

Met deze tips ligt jouw tuin er deze zomer stralend bij!

Vooral tijdens het begin van IJsheiligen verlopen de nachten vrij zacht met op neushoogte temperaturen tussen 10 en 12 graden. Deel twee van IJsheiligen verloopt iets minder zacht met 8 en 10 graden. Vlak bij de grond is het wel een paar graden kouder, maar verder dan 5 graden in het binnenland zal het niet afkoelen. Ook op de langere termijn laat het Weeronline-weermodel geen signaal zien voor temperaturen die dalen richting het vriespunt. De vorstgevoelige planten kunnen dus veilig de grond in!

Check de verwachte minimumtemperatuur in ons uitgebreide weerbericht.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black