Zo onstuimig wordt het vanaf woensdag

10 maart 2021, 14:39

Stormachtig op het strand van Ameland. Foto: Lia van Wijngaarden

Vanaf woensdag slaat het weer om en lijkt het wel herfst! Het is wisselvallig en er staat een stevige wind. Er is zelfs kans op de eerste officiële storm van 2021. In dit artikel lees je hoe onstuimig het wordt.

Woensdag start bewolkt en droog, maar vanuit het westen neemt de kans op regen toe. Ook gaat het harder waaien en de zuiden- tot zuidwestenwind is in de middag matig tot vrij krachtig. In de kustgebieden doet de wind er een schepje bovenop en waait het krachtig tot hard (windkracht 6-7). In de avond en nacht naar donderdag zwelt de wind verder aan en regent het flink door. In het noordwesten is kans op zware windstoten van 75 km/uur.

Zeer onstuimige donderdag

Na een regenachtige en onstuimige nacht trekken donderdag felle buien over. Bij buien is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Tussen de buien door schijnt de zon ook geregeld, maar het is zeer onstuimig en de wind blaast stevig door. Boven land staat een krachtige tot harde westen- tot zuidwestenwind. Aan de kust, op de Wadden en langs het IJsselmeer waait het stormachtig (windkracht 8) met kans op zeer zware windstoten van 100 km/uur of meer.

Pas op als je donderdag de weg op moet. Ga bijvoorbeeld niet met aanhangers en lege vrachtwagens op pad. Ook kunnen takken op de weg waaien en plaatselijk is een omgevallen boom ook niet uitgesloten. Wees extra alert op bruggen en dijken aangezien je daar de meeste wind vangt en met een verraderlijke zijwind te maken kan krijgen. Een voorbeeld van een gevaarlijke dijk waar de wind dwars op staat is de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Ook op veel bruggen in Zeeland en Zuid-Holland krijg je te maken met een gevaarlijke zijwind.

Met een stormachtige wind krijg je te maken met een verraderlijke wind op bruggen, zoals hier op de Zeelandbrug in Zierikzee. Foto: Ben Weststrate
Met een stormachtige wind krijg je te maken met een verraderlijke wind op bruggen, zoals hier op de Zeelandbrug in Zierikzee. Foto: Ben Weststrate

Op bruggen en dijken kan een verraderlijke zijwind opsteken, zoals hier op de Zeelandbrug. Foto: Ben Weststrate

Kans op eerste storm van 2021

In de kustgebieden staat donderdag een overwegend stormachtige wind, maar als de wind wat zwaarder uitpakt kan het ook een tijdje stormen en mogelijk komt het tot de eerste officiële storm van 2021. In januari was er ook al kans op storm, maar toen kwam het in Nederland net niet tot een officiële storm. De stormdepressie die de harde wind veroorzaakte kreeg wel de naam Christoph vanwege de overlast op de Britse Eilanden. Tijdens de sneeuwstorm in februari werd de naam Darcy gegeven, zonder dat het tot een officiële storm kwam. Wanneer de storm donderdag een naam krijgt zal deze Evert heten.

Lees hier alles over de definitie van storm en zware windstoten.

Voorlopig nog wisselvallig met veel wind

Donderdagavond gaat de wind geleidelijk wat liggen, maar voorlopig is de rust in de atmosfeer nog niet weergekeerd. Vrijdag en zaterdag waait het nog stevig met vooral zaterdag opnieuw kans op zware windstoten. Het weerbeeld is wisselvallig met flinke buien en ook geregeld zon.

Hoofdfoto: Lia van Wijngaarden

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black