‘Noordpoolgebied beleeft op een na warmste jaar ooit’

09 december 2020, 09:03

62a9db21-anp-377113620-1280x600
62a9db21-anp-377113620-1280x600

Het noordpoolgebied heeft zijn op een na warmste jaar sinds 1900 achter de rug. Volgens de wetenschappers zet een patroon van extreme hitte, smeltend ijs en veranderingen van de omgeving zich gestaag voort. Dit schrijven ze in het jaarlijkse rapport van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het lang bevroren gebied langzaamaan verandert. “De transformatie van het noordpoolgebied naar een warmere en minder bevroren regio is in volle gang”. Dat zegt de in Alaska wonende klimaatwetenschapper Rick Thoman, een van de redacteuren van het rapport.

Dit jaar verdween een recordhoeveelheid zee-ijs in de poolzeeën. Halverwege september was 3,74 miljoen vierkante kilometer ijs gemeten, de op een na kleinste hoeveelheid ooit. Het dieptepunt was in 2012, toen aan het eind van het seizoen een cyclonische storm veel ijs wegsloeg.

Het zee-ijs is tegenwoordig bovendien dunner en kwetsbaarder en het verdwijnende ijs leidt volgens de onderzoekers ook weer tot warmere Arctische wateren. Dat komt omdat zonlicht minder weerkaatst wordt door het witte oppervlak van het ijs. De stijging van de watertemperatuur had ook te maken met de hittegolf in Siberië eerder dit jaar. Door de hoge temperaturen, volgens de wetenschappers te linken aan klimaatverandering, ontstonden bosbranden en duurde het opnieuw bevriezen van de Noordelijke IJszee langer.

De gemiddelde temperatuur van de Noordelijke IJszee lag in augustus 1 tot 3 graden boven het gemiddelde van 1982 tot 2010.

Lees ook: waarom warmt de Noordpool veel sneller op dan de evenaar?

Foto: ANP / EPA / KAJETAN DEJA/ALFRED WEGENER INSTITUT HANDOUT

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black