Weekendweerbericht: van korte broek naar winterjas

10 mei 2020, 07:40

Ben-Saanen-koude-ochtend-met-grondmist-1280x600
Ben-Saanen-koude-ochtend-met-grondmist-1280x600
Ben-Saanen-koude-ochtend-met-grondmist-1280x600

Liefhebbers van warm en koud weer komen dit weekend allebei aan hun trekken. Het wordt namelijk een weekend met twee gezichten! Terwijl je zaterdag nog perfect in korte broek en T-shirt buiten kan zijn, heb je de winterjas vanaf zondagavond weer hard nodig: in dit weekendweerbericht lees je hoe dat precies zit.

Voor zomerliefhebbers is zaterdag dé dag van de week. De zon maakt overuren en alleen een paar stapelwolken en dunne sluierwolken weten het zonlicht wat te temperen. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar 20-23 graden in het noorden en westen, circa 24 graden in het midden en oosten en 25-26 graden in het zuiden en zuidoosten. In de kustgebieden is het door wind van zee een paar graden koeler. Het is ideaal weer om in je tuin of op het balkon door te brengen en dat kan perfect in je korte broek of rok, T-shirt, polo of blouse.

Met deze temperaturen zal het in de zon gauw warm aanvoelen en dan is het lekker om de schaduw op te zoeken. Ook vanwege de krachtige zon is dat verstandig. De UV-index is deze zaterdag 5 tot 6 en daardoor kan een lichte huid al in 20-30 minuten verbranden.

Animatiefilmpje door in60seconds.nl

Ook ’s avonds kun je nog een tijd genieten van het zomerse weer. Zeker aan het begin van de avond is het in het binnenland warm met temperaturen van 20-24 graden. Het is dan ook prima weer om buiten te eten. In de kustgebieden koelt het door wind van zee wat sneller af. Pas na het ondergaan van de zon duikt het kwik ook in het zuidoosten onder 20 graden.

Lees ook: De kracht van de zon

Ab-Donker-weg-met-bomen-die-een-tunnel-vormen-verkleind
Ab-Donker-weg-met-bomen-die-een-tunnel-vormen-verkleind

Foto: Ab Donker

In één dag van korte broek naar winterjas

Zondag slaat het weer om. Er steekt een stevige noordenwind op en daardoor wordt het geleidelijk kouder. De maximumtemperatuur varieert van 14 graden op de Wadden tot 21 in het zuiden, maar deze maxima worden waarschijnlijk al in de loop van de ochtend bereikt. In de middag koelt het vanuit het noorden steeds verder af en eind van de middag is het slechts 9 graden op de Wadden, 10-14 graden in de kustprovincies en 16-18 graden in het binnenland. In Limburg komt de koude lucht pas in de avond. De temperatuur daalt dan snel verder naar 7 tot 11 graden. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur in het noorden rond de 3-4 graden en is het fijn om een winterjas aan te hebben.

Het wordt zondag niet alleen kouder, ook het weerbeeld is heel anders dan zaterdag. Er trekken namelijk wolkenvelden over het land en er is ook kans op wat regen. Een vrij krachtige noordenwind maakt het kille weerbeeld compleet.

Ab-Donker-mist-op-koude-ochtend-in-mei
Ab-Donker-mist-op-koude-ochtend-in-mei

Foto: Ab Donker

Koud weer van korte duur

Ook maandag en dinsdag lijkt de lente ver te zoeken. Nog steeds waait er een stevige noordenwind en daardoor wordt het overdag 10-13 graden. Dat is een stuk koeler dan normaal, want middagtemperaturen van 15-19 graden zijn in mei gebruikelijk. ’s Nachts kan het regionaal zelfs vriezen.

Er is een mix van zon en stapelwolken. Bovendien is kans op een enkele bui. Deze buien kunnen licht winters van karakter zijn met kans op hagel.

Vanaf woensdag wordt het opnieuw warmer en komt de 20 graden weer in zicht.

Hoofdfoto: Ben Saanen

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven