Afgelopen nacht op grote schaal regen

07 september 2022, 07:10

Onweer in Brabant. Foto: Harold Spierenburg

In delen van het land heeft het dinsdagavond en afgelopen nacht een tijd geregend. Op veel plaatsen viel 10-20 mm en lokaal 25 mm. Door het buiige karakter waren er wel grote verschillen. In het westen van Brabant viel uit een zwaardere bui ruim 40 mm en daar is in totaal zo'n 54 mm gevallen. Dat is ruim de helft van wat normaal is in september. Er zijn ook plaatsen waar de neerslag beperkt bleef tot enkele millimeters.

De onweersbuien hebben inmiddels het land verlaten en in Limburg is plaatselijk wat mist ontstaan. Er zijn wolkenvelden met af en toe wat zon. Lokaal komt nog een enkele bui voor.

Zwaardere ochtendspits door regen

In de nacht naar donderdag en donderdagochtend komen opnieuw flinke buien voor. Het verkeer kan hinder ondervinden van slecht zicht door regen en opspattend water. Via ons uitgebreide weerbericht blijf je op de hoogte van de laatste updates over de buien.

Meeste septemberregen aan de westkust

Gemiddeld valt in de hele septembermaand in de kustprovincies de meeste regen. Vooral Noord- en Zuid-Holland zijn nat met 80 tot 95 mm regen. In het gebied rond Castricum is het in september gemiddeld het natst met maar liefst 104 mm neerslag. De kleinste hoeveelheid regen wordt gemiddeld in het zuidoosten van het land waargenomen. In Maastricht ligt de normaal op 58 mm, maar het droogst is het in Midden- en Noord-Limburg en in het uiterste oosten van Brabant. In Echt valt gemiddeld 55 mm, net wat meer dan de helft van de hoeveelheid op de natste plek.

De regen van nu is meer dan welkom. De droogte bereikte eerder deze week een tekort van 318 mm neerslag. Het tekort is nu iets afgenomen en zal komende tijd nog wat verder dalen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven