Daar zijn ze weer! Veel vallende sterren op komst

07 augustus 2021, 07:25

Heb jij je wens al klaarliggen? Komende tijd kun je namelijk genieten van veel vallende sterren! In dit artikel vertellen we je wat je kan verwachten van deze mooie sterrenregen en waar je precies moet kijken.

Elk jaar passeert in augustus de meteorenzwerm Perseïden de aarde. Het ene jaar levert dat meer vallende sterren op dan het andere jaar. Dit jaar heb je geluk, want er zijn meer meteoren te zien dan andere jaren! Dat komt doordat het net Nieuwe Maan is geweest. Door maanlicht zijn zwakke meteoren niet te zien, maar dat is nu dus nauwelijks het geval.

Tijdens het hoogtepunt, in de nacht van donderdag 12 augustus op vrijdag 13 augustus, zijn 69 meteoren per uur te zien. Elke minuut kun je dus een vallende ster spotten! Overigens zijn de meteoren niet alleen vrijdagnacht te bewonderen, maar ook de nachten ervoor en erna. Zo kan je woensdag en volgende week zondag elk uur ongeveer 35 vallende sterren zien.

Vallende sterren Perseïden mooiste van het jaar

De sterrenregen van komende week is één van de mooiste van het jaar. Dat komt door het grote aantal meteoren, maar ook de timing is perfect. In augustus is het namelijk vaak lekker weer om naar de sterren te kijken. De nachten zijn bijvoorbeeld vrij zacht en vaak blijft het droog met opklaringen. Ook dit jaar ziet het er goed uit als jij de vallende sterren wilt zien. Komende week komt er namelijk droog en warm zomerweer aan, waarbij het geregeld kan opklaren! Naarmate de pieknacht dichterbij komt, lees je in ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland steeds meer details over het weer dat jij tijdens de sterrenregen kan verwachten.

Man kijkt naar vallende ster bij het vallen van de avond

Foto: AdobeStock / astrosystem

De beste tips om de vallende sterren te zien

Nou is de grote vraag waar je nou precies moet kijken om de vallende sterren in volle glorie te aanschouwen. En kan dat bijvoorbeeld gewoon vanuit de achtertuin? Gelukkig is het spotten van vallende sterren heel makkelijk. Ze zijn gewoon met het blote oog te zien en als je een enigszins donker plekje opzoekt, dan vergroot je de kans dat je er veel ziet. Vanuit je achtertuin kan dus wel, maar het is beter om buiten het dorp of de stad te kijken op plekken waar geen kunstlicht is of bomen in de weg staan.

Om de Perseïden te spotten, moet je richting het noordoosten kijken en het beste tijdstip is tussen 3:00 en 4:30 uur. Niet getreurd als je geen nachtuil bent, ook ’s avonds laat en aan het begin van de nacht zijn er voor de late leeuwen en leeuwinnen genoeg te zien.

We hebben hier nog veel meer tips voor je op een rijtje gezet om optimaal naar de vallende sterren te kunnen kijken!

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?

Vallende sterren, of meteoroïden, zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en dat zie je als een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt een meteoor genoemd. Wist je dat meteoren eigenlijk helemaal niet branden als ze door onze atmosfeer zoeven? Hoe dat precies zit lees je in ons artikel Wat zijn vallende sterren?

Bronnen: Weeronline, hemel.waarnemen.com

Hoofdfoto: Chris Schuil

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black