Weeronline
Weeronline
  beste weer sterren kijken

  Dit is het beste weer om naar de sterren te kijken

  Aangemaakt: 19 apr 2020, 09:55 uur

  Tijdens een heldere nacht zie je de fraaie sterrenhemel. Naast talloze sterren kan je de Maan, kometen, planeten en zelfs verre nevels en sterrenstelsels zien. Als je geluk hebt zie je ook een meteoor (vallende ster). Maar wat is nu het beste weer voor een sterrenkijknacht?

  Een nacht met grote kans op vallende sterren wordt van tevoren aangekondigd. De bekendste jaarlijkse meteorenzwermen zijn de Perseïden (augustus), de Geminiden (december) en de Boötiden (januari). Maar ook zonder vallende sterren is de nachtelijke hemel heel mooi. En bovendien: een losse vallende ster is elke nacht mogelijk!

  Check ook: kijktips voor het zien van vallende sterren.

  Temperatuur en gevoelstemperatuur

  In de nacht is meestal niet warm. Bovendien moet je om goed naar de sterren te kunnen kijken een tijdje stilzitten of -liggen. Vaak wordt dit onderschat en blijkt het toch kouder te zijn dan je dacht. Neem ook als je in een zomernacht naar de sterren gaat kijken zeker een warme jas mee.

  De wind speelt ook een rol. Windstil en 5 graden is prima te doen, maar een iets hogere temperatuur met veel wind is beduidend minder fijn. Het beste kan je letten op de gevoelstemperatuur. Voor sterrenkijken bij een gevoelstemperatuur rond of onder nul heb je echt dikke winterkleding nodig.

  Telescoop in het Planetron in Dwingeloo, Foto: ANP

  Bewolking

  Uiteraard wil je het liefste volledig onbewolkt weer als je sterren gaat kijken. Het schoonste onbewolkte weer is er als de lucht hoger in de atmosfeer van oorsprong koud is. Er is dan vaak ook geen dunne hoge bewolking aanwezig. Dit levert overdag strakblauwe lucht op en ’s nachts een zeer heldere sterrenhemel.

  Omgeving is belangrijk

  Voor goed zicht op de sterrenhemel heb je vrij zicht nodig en een plek waar weinig kunstlicht (huisverlichting, lantaarnpalen, etc.) is. Een open plek in een bos is ideaal. Ook het strand kan een goede plek zijn.

  Conclusie: het beste weer om naar sterren te kijken

  Het beste sterrenkijkweer is onbewolkt en droog, weinig of geen wind en niet te koud. Het liefst heb je toch wel een gevoelstemperatuur ruim boven het vriespunt. Naast weer zijn nog enkele zaken belangrijk: vrij zicht en weinig lichtvervuiling in de omgeving.

  Voor de weersverwachting voor de komende dagen lees je het weerbericht Nederland.

  Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

  Hoofdfoto en foto vallende ster: AFP

  Door: Johnny Willemsen