Europees vakantieweer: van relatief koel zomerweer tot extreme hitte

07 juli 2022, 07:40

La Concha Beach. Foto: AdobeStock / EvanTravels.

De schoolvakantie in regio Midden-Nederland gaat van start en vakantiegangers die in Nederland blijven kunnen dit weekend rekenen op gematigd zomerweer. Voor de echte zomerwarmte moet je verder zuidwaarts, maar hoe ziet het weerbeeld er komende week op deze bestemmingen eruit? In dit artikel kom je meer te weten over het weer in de populaire Europese vakantielanden.

Voor degene die de komende dagen tijdens de vakantie in de omgeving van Nederland vertoeven kunnen vaak rekenen op een rustig weertype, al moet in Duitsland en België wel rekening gehouden worden met (lichte) buien. Vooral in het zuiden en oosten van Duitsland komen af en toe wat stevigere exemplaren voor. Als je buitenplannen hebt raden we je aan om voor de zekerheid een paraplu mee te nemen.

Lees ook: het weerbericht voor de zomervakantie in Nederland

De eerste delen van de vakantie verlopen in onze buurlanden relatief koel. In België liggen de maxima tussen 19 tot 24 graden terwijl het in Duitsland regionaal al zomers warm wordt. Na het weekend loopt de temperatuur flink op en wordt het op meerdere plaatsen in België en Duitsland zomers warm. Daarbij is flink wat ruimte voor de zon en heerlijk weer voor buitenactiviteiten. Wel raden we je aan om dan zonnebrandcrème mee te nemen. Later in de week neemt de kans op tropische hitte toe.

Ben je van plan om naar Scandinavië te gaan? Blijf dan op de hoogte via ons uitgebreide Europese weerbericht.

Veel zon, maar ook soms buien in de Alpen

Wandelaars in de Alpenlanden hebben de komende tijd vaak te maken met mooie zomerse omstandigheden. Wel kunnen af en toe regen- en onweersbuien ontstaan. De zonnige en droge perioden hebben echter wel de overhand en voor buitenactiviteiten zijn de weersomstandigheden uitstekend. In de grote steden wordt het al zomers warm met (ruim) 25 graden, maar in de bergen is het vaak wat koeler. Let wel op de zon. Die is namelijk erg krachtig en als je wat hoger in de bergen verblijft heb je minder snel door dat je verbrand. Vanaf dinsdag wordt het in de Alpenlanden een stuk warmer.

Vierwaldstättersee in Zwitserland, foto: Hein Lafeber
Vierwaldstättersee in Zwitserland, foto: Hein Lafeber

Prachtig vakantieweer Spaanse costa’s en Côte d'Azur

Wie opzoek is naar mooie stranden en zonnige omstandigheden kan terecht in Zuid-Frankrijk en de Spaanse costa’s. Er is veel ruimte voor de zon en voorlopig blijft dat ook zo. Met een graad of 29 of 30 aan de Franse Rivièra en Costa Brava is het warm, maar niet al te heet. Bovendien waait er af en toe een briesje van zee waardoor het aan de stranden vaak goed toeven is. We raden we je aan om goed in te smeren. Met zonkracht 9 kan een onbeschermde huid al binnen 10 minuten roodkleuren.

Voor de strandliefhebbers is het op de Balearen goed toeven, foto: AdobeStock / cristianbalate
Voor de strandliefhebbers is het op de Balearen goed toeven, foto: AdobeStock / cristianbalate

Op de Balearen en de Canarische Eilanden schijnt de zon vaak uitbundig. Op Ibiza en Mallorca is het vaak tropisch warm met ruim 30 graden. Op Tenerife en Gran Canaria is het met 27 of 28 graden iets minder heet. Vanaf zondag wordt het op de Canarische Eilanden een stuk warmer. Wel waait er vaak een verfrissende bries van zee.

Zinderende hitte in binnenlanden Spanje en Portugal

Grote delen van Portugal en Spanje kunnen de komende dagen rekenen op extreem heet weer. In Portugal is het de eerste dagen met zo’n 25 tot 28 graden vlak aan zee nog zeer aangenaam, maar landinwaarts loopt het kwik al snel op tot ruim 35 graden. Begin volgende week stijgt de temperatuur verder naar ruim 40 graden in de binnenlanden van Spanje en Portugal. Het hoogtepunt van de hitte wordt komende tijd bereikt als het kwik lokaal op kan lopen naar 45 graden. Omdat deze gebieden gebukt gaan onder droogte en extreme hitte neemt de kans op bosbranden toe.

Zon en onweersbuien voor Griekenland en Turkije

Ook op de Griekse en Turkse stranden is het vaak goed toeven met zo’n 27 tot ruim 30 graden. Eerst is het nog droog, maar vanaf vrijdag trekken stevige regen- en onweersbuien over Griekenland. De onweersbuien bereiken dit weekend het noorden en westen van Turkije. Aan de stranden rondom de toeristische plaats Antalya lijkt het overwegend droog te blijven. Komende dagen is het hier zo'n 30 tot 33 graden.

Check ook deze bizarre reisbestemmingen

Author Image

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black