Zomervakantie weerbericht: hitte op komst?

06 juli 2022, 07:45

Verkoeling zoeken aan het water tijdens de zomervakantie. Foto: Jos Hebben

De zomervakantie staat voor de deur en regio midden bijt het spits af! Kunnen de eerste vakantiegangers in eigen land rekenen op zomerse taferelen of blijft het vrij koel zomerweer? Lees hier het zomervakantieweerbericht.

Tijdens het eerste weekend van de zomervakantie van regio midden is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten. Door een noordwestelijke windrichting is het niet bloedheet. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken, maar de kans op buien is niet zo groot. Voor de natuur en jouw tuin is dat minder goed nieuws, want droogte kan de kop weer opsteken. De temperatuur stijgt langs de westkust en in het noorden naar een graad of 20. In het zuiden en oosten is het enkele graden warmer, mogelijk komt hier de zomerse 25 graden weer in zicht.

Opbouw van hitte in Zuid-Europa

Waar wij in Nederland tijdens de start van de zomervakantie nog niet zoveel van warm weer merken, begint zich in het zuidwesten van Europa een bubbel met warme lucht op te bouwen. In de binnenlanden van Spanje en Portugal stijgt de temperatuur richting 40 graden en mogelijk zelfs nog wat meer. Vakantiegangers die afreizen naar deze landen moeten dus rekening houden met bloedhete omstandigheden. Gelukkig is het in de badplaatsen door een verkoelend briesje vaak een stuk aangenamer.

Geregeld zullen zomerse wolkenluchten met zon en stapelwolken te zien zijn. Foto: Joop van Duivendijk
Geregeld zullen zomerse wolkenluchten met zon en stapelwolken te zien zijn. Foto: Joop van Duivendijk

Kans op zeer warm zomerweer

Er zijn verschillende berekeningen die hinten op een uitbreiding van deze Zuid-Europese warmte richting het noordwesten van Europa. Dit betekent dat in de loop van komende week de temperatuur ook bij ons behoorlijk kan gaan stijgen. De trend komt vrij duidelijk naar voren, maar het is nog even de vraag hoe warm het precies gaat worden. De kans is circa 80% dat het warmer gaat worden dan tijdens het weekend. Het blijft daarbij vrij rustig zomerweer met weinig neerslag en veel ruimte voor de zon.

Lees hier wat je het beste kan doen bij hitte.

In de koelere uitkomsten is het overdag 20-25 graden en tijdens de nachten daalt de temperatuur nog flink, vooral als het breed opklaart. In de warmste scenario’s kan het tropisch warm met waarden rond 30 graden worden. De kans daarop is eerst zo'n 10%. Eind komende week wordt deze kans groter en stijgt naar 40%. In het zuidoosten van het land zijn zelfs uitschieters naar 35 graden of meer mogelijk. In die zeer warme lucht wordt afkoelen tijdens de avond- en nachturen een stuk moeilijker en een reeks plaknachten ligt op de loer. Vakantiegangers kunnen in ieder geval rekening houden met volop zomerse omstandigheden.

Houd de ontwikkeling van het zomerweer bij in het uitgebreide weerbericht.

Voor inspiratie voor de zomervakantie lees je deze 9 tips voor in de Benelux.

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black