Luchtkwaliteit New York zeer slecht door rook Canadese bosbranden

07 juni 2023, 13:00

Smog hangt boven New York. Foto: Justin Lane

De luchtkwaliteit in delen van het noordoosten van de Verenigde Staten is momenteel zeer slecht vanwege rook van hevige bosbranden in Canada die zuidelijk is gedreven. Daardoor hangt er smog boven New York en is de luchtkwaliteit in de stad het slechtst in heel de VS.

New York is momenteel gehuld in smog en dat zorgt voor een oranje gloed, een grotendeels verduisterde zon en een roodgekleurde maan. Dit alles wordt veroorzaakt door rook afkomstig van bosbranden uit Canada, dat mogelijk een van de ergste bosbrandseizoenen ooit gaat beleven.

De luchtkwaliteit in de New Yorkse stadsdelen New York, Bronx, Kings, Queens en Richmond en de omliggende buitenwijken bereikte dinsdag een alarmerend hoog niveau van 150  µg/m3 aan fijnstof in de lucht. Dat niveau wordt als zeer ongezond beschouwd en ligt aanzienlijk boven de blootstellingsaanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De rook die vrijkomt bij bosbranden bevat fijne deeltjes, PM2.5 genaamd, die de longen binnendringen en gezondheidsproblemen zoals astma en bronchitis veroorzaken.

Lees ook: dit is het effect van fijnstof op je gezondheid

Waarschuwing

Het New York State Department of Environmental Conservation heeft dinsdag een gezondheidsadvies afgegeven. De rook heeft zich verspreid over een groot gebied in het noordoosten van de VS; daarom geldt ook een waarschuwing voor de staten Pennsylvania, New York en New England voor zeer slechte luchtkwaliteit.

De wind blijft voorlopig uit noordelijke richtingen waaien. Delen van het noordoosten van Amerika kunnen daardoor last houden van de aanvoer van hevige rook van de bosbranden die nog altijd flink doorbranden in Canada. De provincie Quebec aldaar is het zwaarst getroffen: volgens het Canadian Interagency Forest Fire Centre woeden daar deze week meer dan 150 bosbranden. Tot dusver is dit jaar bijna 9 miljoen hectare in as opgegaan in Canada, waarvan alleen al in Quebec bijna een half miljoen hectare is afgebrand.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black