Derde supermaan van het jaar

08 april 2020, 07:12

Astronomie
supermaanapril-1280x600
supermaanapril-1280x600
supermaanapril-1280x600

Deze week kunnen we voor de derde keer dit jaar een supermaan zien. Als je in de tuin of op het balkon van de maan geniet dan is deze groter en feller dan normaal. Wel heeft de maan wat concurrentie van enkele wolken, maar over het algemeen is de maan goed te zien.

Voor de derde keer dit jaar is de maan groter en feller dan normaal. De maan lijkt 7% groter en 14% helderder dan gewoonlijk. De maan staat op 357.035 kilometer afstand en woensdag om 4:35 uur is het volle maan. Vooral als de bijna (volle) maan dinsdagavond opkomt is het hemellichaam goed te zien. Om de maan te zien moet je naar het oosten kijken.

Een supermaan komt een paar keer per jaar voor en vaak gebeurt dat meerdere maanden achtereen. De eerste supermaan was in februari tijdens storm Ciara. De tweede was vorige maand op 9 maart en ook volgende maand op 7 mei is de maan weer groter en feller dan normaal. Daarmee heeft 2020 een kwartet supermanen.

Lees ook: Wat is een supermaan?

Is de supermaan goed te zien?

Er zijn deze week flinke opklaringen en de supermaan is daardoor goed te zien. Zeker bij opkomst op dinsdagavond is er op de meeste plaatsen hooguit wat sluierbewolking zichtbaar. In het zuidoosten zouden er aanvankelijk ook nog enkele stapelwolkjes kunnen zijn. In de nacht naar woensdag krijgt het westen en noorden wat meer bewolking, maar vooral in het oosten en zuiden is de maan dan goed te zien.

Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de actuele verwachting.

Foto: ANP

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven