Zo lang duurt het natte herfstweer nog

09 oktober 2020, 09:57

0e7bb076-ton-wesselius-zo-lang-duurt-het-natte-herfstweer-nog-1280x600
0e7bb076-ton-wesselius-zo-lang-duurt-het-natte-herfstweer-nog-1280x600
0e7bb076-ton-wesselius-zo-lang-duurt-het-natte-herfstweer-nog-1280x600

De herfst draait op volle toeren. Nog zeker een week heeft Nederland met het natte herfstweer te maken met dagelijks regen en soms een flinke plens water. Vooral komende dagen is het kletsnat en trekken talrijke buien over ons land. Daarbij komen in het westen elke dag tientallen millimeters regen naar beneden. In het oosten valt minder, maar ook daar zal de paraplu regelmatig nodig zijn. Een lichtpuntje voor wie niet van buien houdt: halverwege volgende week neemt de buienkans af.

Komende dagen is het een komen en gaan van buien. Ook trekken soms aaneengesloten regengebieden over het land, waarbij het een paar uur kan regenen. Een stevige wind en maxima van 14-16 graden maken het herfstgevoel compleet. Deze temperaturen zijn overigens vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Het is niet alleen maar regen wat de klok slaat. Tussen de buien door kan de zon namelijk even doorbreken. Nu de blaadjes langzaam beginnen te kleuren is het op zulke momenten heerlijk om in de bossen te zijn en bovendien de frisse herfstlucht op te snuiven.

Regionale stortbuien droppen tientallen millimeters water

Maandag viel in het westen en noordwesten al een flinke plens regen en vandaag komen daar nog tientallen millimeters bij. In 48 uur tijd kan in Noord-Holland, op de westelijke Wadden en in het westen van Friesland lokaal 50-100 mm vallen. Dat is bijna evenveel als normaal in de hele maand oktober valt. Omdat de regen ook na vandaag niet uit de lucht is, kunnen de neerslagsommen in een week tijd regionaal oplopen naar ruim 100 mm.

Dat het juist in het westen en noordwesten zo nat is, heeft alles te maken met het warme zeewater. Uit de warme zee verdampt veel vocht, wat uiteindelijk als regen weer naar beneden komt. Door de zuidwesten- tot westenwind trekken de felste buien precies over de kustregio’s en regenen daar leeg. Voor het binnenland blijft minder regenwater over, maar ook daar is het zeker niet de hele dag droog.

Lees ook: Kustconvergentie, gegarandeerd een nat pak

Natte herfstweer ten einde?

Na het weekend lijken de buien geleidelijk af te nemen, maar op langdurig droog weer, laat staan een ‘Indian Summer’ hoeven we voorlopig niet te rekenen. De huidige verwachting laat namelijk licht wisselvallig weer zien met enkele buien, maar ook droge perioden. Dat het vooral in het eerste deel van oktober nat zou zijn en geleidelijk droger wordt is in overeenstemming met de maandverwachting.

Foto: Ton Wesselius

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black