Zomervakantie voorbij, daar is de zomer!

05 september 2021, 07:24

Actueel
Vakantie voorbij, daar is de zomer!

Alle scholieren gaan maandag weer naar school, want ook het academische schooljaar staat weer op punt van beginnen. Wat in de afgelopen zomervakantie nauwelijks voorkwam, is een periode met vrij zonnig en warm zomerweer. Op deze zondag begint zo’n periode en het blijft de hele week aangenaam warm. Pas aan het eind van de week neemt de kans op buien toe.

De zomer van 2021 was niet bepaald een zomer met veel zonnige dagen en dagenlang temperaturen boven 25 graden. Sterker nog: het was een zomer met veelal noordenwinden en die voeren nu eenmaal minder warme lucht aan vanaf de Noordzee. Die noordenwind zijn we kwijt en inmiddels waait de wind uit het oosten tot zuidoosten. Warmteliefhebbers worden dan ook op hun wenken bediend, want er wordt vrij warme lucht aangevoerd. Op deze zondag stijgt het kwik naar 21 graden in het noorden en 26 graden in het zuiden.

Net nu iedereen weer naar school moet of weer aan het werk gaat krijgen we voor het eerst sinds juni een periode van stabiel zomerweer. Heb je toevallig nog een paar dagen vrij of heb je nog wat vrije dagen over, dan heb je gelukt, want de zon schijnt flink en het blijft tot ver in de week droog. Wel trekken vooral aan het begin van de week nog wolkenvelden over het land. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 23 en 28 graden en deze temperaturen hebben we in juli en augustus bijna niet gehad. Mocht het in De Bilt 25 graden of meer worden, dan is dat voor het eerst sinds 12 augustus.

Fraai nazomerweer, bloeiende heide
Fraai nazomerweer, bloeiende heide

Foto: Regina Vastenhout

Wat is een Indian Summer

Alweer steeds vroeger donker

De zon gaat in september alweer duidelijk vroeger onder dan in juni en juli. Vandaag verdwijnt de zon ongeveer om 20:15 uur achter de horizon en volgend weekend gaat de zon al om 20:00 uur onder. De temperatuur ligt vanavond bij zonsondergang tussen 17 en 20 graden en daarna koelt het toch vrij snel af. Ook de komende dagen koelt het in de avond vrij snel af zodra de zon onder is. Gezellig de kaarsjes aan en een vest of trui in de buurt en je maakt er nog een mooie buitenavond van.

Koele avonden in september
Koele avonden in september

Foto: AS / Александр Беспалый

Volgend weekend ook nog warm?

Als je de hele week hebt gewerkt of naar school bent geweest, dan is het wel zo fijn als het volgend weekend ook nog aangenaam weer is. De eerste verwachtingen voor volgend weekend zijn positief, want het laat nog steeds aangename temperaturen zien van 20 tot 24 graden. Daarbij schijnt geregeld de zon, maar er zijn wel meer wolken en bovendien is kans op een bui. De details lees je natuurlijk in ons uitgebreide weerbericht.

Foto: Henk Luntz

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven