Unicum: nog nooit zoveel zeer natte dagen als deze zomer

05 augustus 2021, 14:00

Flinke hoosbuien, zomer 2021, wateroverlast, recordaantal zeer natte dagen in zomer

Sinds het bijhouden van de neerslag in ons land telde een zomer niet eerder zoveel zeer natte dagen als dit jaar. Op maar liefst vijftien dagen viel ergens in ons land 50 millimeter of meer in 24 uur tijd. Dit record is natuurlijk bijzonder, maar ergens ook zorgelijk. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

De vorige recordhouder, wat aantal lokale zeer natte dagen betreft, was de zomer van 2006 met veertien dagen waarop ergens in ons land 50 millimeter of meer is gevallen. Plek drie wordt ingenomen door 1917 met dertien lokale zeer natte dagen.

De hoogste dagsom neerslag is deze zomer tot nu toe maar liefst 116 millimeter, gevallen in Bergen (Noord-Holland) tussen 18 juni 10:00 en 19 juni 10:00 uur.

Stilhangende plensbuien en overstromingen

Het vaakst viel deze zomer extreem veel regen uit stilhangende plensbuien. Wanneer buien op benauwde dagen met weinig wind ontstonden, konden ze zwaar uitpakken én op één plaats compleet leeg regenen. Dit leverde 4 en 5 juni zeer lokaal flinke wateroverlast op. In de periode van 18 tot en met 21 juni was het ook een aantal keer verspreid over ons land raak, net als op 29 juni toen juist in het oosten veel neerslag viel. Op 25 en 27 juli en op 1 augustus was het in Friesland kletsnat door zware stilhangende buien.

Heel anders was de situatie van 13 tot en met 15 juli, toen zware regen- en onweersbuien niet stil hingen maar juist continu over dezelfde regio trokken. Dit leverde in Zuid-Limburg, de Duitse Eifel en in de Belgische Ardennen extreme overstromingen op.

wateroverlast Limburg, overstromingen
wateroverlast Limburg, overstromingen

Foto: Jan Boneschansker

Zorgelijk record

Dat sprake is van een record, maakt het natuurlijk uniek. In dit geval is dat zeer waarschijnlijk niet zo uniek. De kans is namelijk groot dat door opwarming van de aarde het aantal dagen waarop plaatselijk extreem veel regen valt in de toekomst alleen maar toeneemt.

Door het opwarmen van de aarde kan lucht meer waterdamp vasthouden, waardoor buien zwaarder en talrijker kunnen worden. Vroeger viel op gemiddeld vier tot vijf dagen lokaal zeer veel regen, tegenwoordig is dit al op zes tot zeven dagen per zomer. In de laatste tien jaar was het al op gemiddeld zeven tot acht dagen raak!

Dat extreme buien toenemen, is gerust zorgelijk te noemen. We zullen in ons land vaker (lokale) wateroverlast zien en de kans op extreme overstromingen, zoals in Limburg eerder deze zomer, neemt verder toe.

Of het de komende dagen ook weer tot plensbuien komt, lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jan Bergmans

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven