Felle onweersbuien met lokaal wateroverlast

04 juni 2021, 21:05

Vanavond en vannacht trekken vanuit het zuiden enkele stevige regen- en onweersbuien over het land. Gisteren viel lokaal bijna 70 millimeter in korte tijd en ontstond op verschillende plaatsen wateroverlast. Ook vanavond en vannacht worden lokale hoosbuien verwacht. Morgen komt het ook tot buien met in de ochtend eerst nog kans op onweer. Vanaf zondag blijft het overwegend droog en schijnt weer vaker de zon.

In grote delen van het land is het 25 tot 27 graden geworden. Ideale omstandigheden voor een paar stevige onweersbuien. Deze onweersbuien zijn boven Frankrijk en België ontstaan met daar lokaal hagel en wateroverlast. De buien trokken over het zuiden van het land en in Westkappele is tot 21 uur 48 mm gevallen. In de omgeving van Eindhoven is rond 30 mm in de regenmeter terecht gekomen en dat leidde tot wateroverlast.

Vanavond lokaal felle buien

Vanavond trekt het buiengebied vanuit het zuiden verder naar het noorden. Bij buien is kans op hagel en windstoten tot 70 km/uur. Ook kan lokaal veel regenwater vallen in korte tijd met ook elders kans op wateroverlast.

Gisteren viel ook lokaal veel regen en kwam lokaal 40 tot bijna 70 millimeter in de diverse regenmeters terecht. De meeste regen viel op de Veluwe met in Deelen 68,6 mm regen. De buien zijn zeer plaatselijk en dat betekent dat er grote verschillen op kleine afstand kunnen voorkomen.

Komende nacht trekken de buien langzaam naar het noorden. Vooral in het binnenland is aanhoudend kans op onweer. In de westelijke provincies neemt de kans op onweer geleidelijk af en valt meer gestage regen.

Zaterdag nog buien, vanaf zondag meest droog

Morgen vallen nog enkele pittige buien met in het oosten eerst nog kans op onweer en lokaal veel neerslag. In de loop van de dag trekken de buien naar het oosten weg. Zondag en in de nieuwe week schijnt de zon flink en in de loop van de week wordt het ook weer warmer met landinwaarts maxima van 25 graden. Door wind van zee is het in de kustgebieden wat frisser door wind van zee. De details lees je in het weerbericht.

Foto: Monique Zuiderwijk

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black