Zomervakantie weerbericht: zo warm wordt het in eigen land

05 juli 2023, 09:30

Vakantieweer
Zon en strandweer op komst. Foto: Janne Marie van Oosten

Voor regio midden gaat vrijdag de zomervakantie van start. Na het wisselende weerbeeld van deze week krijgen vakantiegangers in eigen land dit weekend met een heel ander weertype te maken. Hier lees je meer over het weer in eigen land tijdens de eerste dagen van de zomervakantie.

Deze woensdag heeft Nederland te maken met een onstuimig weerbeeld. Zomerstorm Poly trekt over het land. Dit gaat in een groot deel van het land gepaard met zeer zware windtoten (100 tot 130 km/uur). De komende dagen verlopen een stuk rustiger en loopt de temperatuur flink op.

Vrijdag, wanneer de zomervakantie voor regio Midden van start gaat, is het zonnig zomerweer. De wind draait naar oostelijke richtingen en brengt warme en droge lucht naar ons land. Op grote schaal wordt het 27-31 graden.

Tropisch weekend, maar ook buien

In het weekend loopt de temperatuur nog verder op. Zaterdag wordt het tropisch warm met maxima tussen 28 en 33 graden. De zon schijnt eerst flink en hiermee is het prima weer voor een dagje strand. In de loop van de middag neemt de bewolking toe gevolgd door enkele buien. De nacht naar zondag verloopt zwoel met minima nauwelijks onder de 20 graden. Lees ook: met deze tips kom je tropennachten goed door.

Op zondag komen waarschijnlijk op meerdere plaatsen regen- en onweersbuien voor. Het wordt broeierig warm met 24 tot 30 graden. Houd onze neerslagradar goed in de gaten als je van plan bent om dit weekend wat te ondernemen.

Foto: Gerard van Vught
Foto: Gerard van Vught

Terug naar Hollands zomerweer?

Na het weekend draait de wind weer naar het zuidwesten tot westen. Hierdoor wordt minder warme lucht naar onze omgeving geblazen met een temperatuurdaling tot gevolg. Het weerbeeld is vaak wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien. Tussen de buien door is er een afwisseling van wolken en zonnige perioden. De middagtemperatuur komt veelal tussen 22 en 26 graden met de hoogste waarden in het zuiden en zuidoosten uit. Hierdoor maakt het zuiden en zuidoosten zelfs een kans op een regionale hittegolf. Lees hier wanneer sprake is van een hittegolf.

Het weercijfer komt dan vaak uit op een 6 of 7 uit. Daarmee is het prima weer om wat te ondernemen. Met het uitgebreide weerbericht van Nederland blijft je op de hoogte van het weer in jouw regio.

Gedurende de zomervakantie publiceren we wekelijks een zomervakantieweerbericht voor het weer in Nederland op woensdag en op donderdag lees je ons weerbericht voor Europa.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven