Vanaf zondag zeer onstuimig met kans op storm

07 februari 2020, 06:46

storm-scheveningen-zee-anp-1280x600
storm-scheveningen-zee-anp-1280x600
storm-scheveningen-zee-anp-1280x600

Er is een weersomslag op komst. Vanaf zondag wordt het ronduit onstuimig met zondag mogelijk zuidwesterstorm. Volgende week blijft het een aantal dagen zeer wisselvallig met elke dag regen en vaak veel wind. Het kan zomaar nog een keer tot storm komen. Dinsdag trekt tijdelijk koudere lucht over het land en is kans op winterse neerslag. Vandaag, morgen en vrijdag is het rustig en droog weer met regelmatig zon.

Echt winterweer zit er voorlopig niet in, maar saai is het komende tijd zeer zeker niet. Na enkele rustige dagen met zon en vooral donderdag ook veel bewolking verandert het weer tijdens het weekend.Check het weer voor de komende dagen in meer detail.

Windsnelheiden tot 400 km/uur op 10 kilometer hoogte

De straalstroom, een sterke wind op circa 10 km hoogte, ligt zondag en begin volgende week van west naar oost boven de Atlantische Oceaan. Hij is enorm sterk met regionaal windsnelheden tot 400 km/uur.

Deze straalstroom brengt de ene depressie na de andere naar onze omgeving. Ook maakt een sterke straalstroom de weerverwachting wat lastig. Een kleine verstoring kan in korte tijd, minder dan 24 uur, onder invloed van een krachtige straalstroom uitgroeien tot een venijnige stormdepressie. Waar zo’n stormdepressie dan precies toeslaat is lastig te verwachten, maar Nederland behoort zeker tot de mogelijkheden.

Artikel gaat verder onder dit plaatje

GFS-WG-jet
GFS-WG-jet

Verwachting van de straalstroom voor komende zondagavond. Wind in km/uur.

Weersomslag start zondag al mogelijk met storm

Zaterdag start nog droog, maar de bewolking neemt gauw toe en later volgt regen. Zondag wordt een natte dag met veel wind. Mogelijk komt het aan zee zelfs tot zuidwesterstorm. Ook is kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur. Met 10-13 graden is het wel zacht voor de tijd van het jaar.

Volgende week blijft het nog een aantal dagen zeer onstuimig met dagelijks regen en kans op zware windstoten. Mogelijk komt het (nog) een keer tot storm, vooral op woensdag en donderdag is deze kans duidelijk aanwezig.

Lees wat de definities van storm en zware windstoten zijn.

Winters weer op dinsdag?

In het algemeen is het vanaf zaterdag flink zacht voor februari met temperaturen veelal rond 10 graden. Dinsdag komen we waarschijnlijk even in koudere lucht terecht. Tijdens buien is dan kans op hagel of natte sneeuw. Echt winters is het niet, want tijdens droge momenten loopt de temperatuur op naar 6-8 graden.

Foto: ANP

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven