In deze plaatsen kun je al wintersporten

06 november 2019, 15:47

Buitenland
ANP-EPA-in-deze-plaatsen-is-een-dik-pak-sneeuw-gevallen-en-kun-je-wintersporten-1280x600
ANP-EPA-in-deze-plaatsen-is-een-dik-pak-sneeuw-gevallen-en-kun-je-wintersporten-1280x600
ANP-EPA-in-deze-plaatsen-is-een-dik-pak-sneeuw-gevallen-en-kun-je-wintersporten-1280x600

Het is nog maar begin november, maar nu al is een dik pak sneeuw gevallen in de Alpen. Zo viel afgelopen weekend regionaal meer dan een halve meter. Verschillende wintersportgebieden hebben hun deuren al geopend. Voor vroege wintersporters ziet het er goed uit, want ook komende tijd valt regelmatig verse sneeuw. Hier lees je in welke plaatsen je al terecht kunt voor de wintersport.

Afgelopen weekend was in het zuiden van Zwitserland sprake van een sneeuwdump. In het westen van Wallis en het Berninagebied viel boven 2800 meter maar liefst 60-80 cm. Op veel andere plekken dikte het sneeuwdek aan met 10-60 cm. Ook in de hoge delen van de Franse Alpen zijn tientallen centimeters verse sneeuw gemeten.

De sneeuwdump van afgelopen weekend is nog maar net voorbij en vandaag krijgen de Alpen alweer een dik pak verse sneeuw. Vooral Oostenrijk kan flink wat sneeuw tegemoetzien en daarbij sneeuwt het zelfs in de lagere wintersportgebieden. Boven 1400 meter valt regionaal 20-50 cm sneeuw. Lokaal kan hoog in de bergen zelfs ruim een halve meter vallen. Komende dagen blijft het koud en dat betekent dat de sneeuw blijft liggen. Bovendien valt er regelmatig verse sneeuw bij.

ANP-AFP-snowboarder-in-de-lucht-sneeuw-Alpen
ANP-AFP-snowboarder-in-de-lucht-sneeuw-Alpen

Foto: AFP

In deze gebieden kun je al op wintersport

Wie van de sneeuw wil genieten, nog voordat het hoogseizoen begint, kan al in aardig wat wintersportgebieden terecht. Zo kun je al in tien bekende Oostenrijkse wintersportoorden de lange latten onderbinden. In bijvoorbeeld Sölden ligt op de top ongeveer 90 cm sneeuw en is 23% van de pistes geopend. De meeste sneeuw ligt op de Kaunertaler gletsjer met zo’n 100 cm. Omdat het vandaag flink sneeuwt openen ook lagergelegen pistes. Het is komende dagen dan ook genieten van de maagdelijke verse sneeuw.

In Frankrijk is de keuze beperkt en is slechts één skigebied open: Espace Killy. In Tignes en Val-d’Isère ligt bovenop de berg ongeveer 50 cm. Ook in Zwitserland kun je maar op weinig plekken van de berg roetsjen. Alleen in Zermatt en bij Sankt Moritz is een aantal pistes open.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

Hoofdfoto: EPA

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven