Eikenprocessierups mogelijk eerder uit ei door zacht weer

06 maart 2020, 10:04

Actueel
eikenprocessierups-1280x600
eikenprocessierups-1280x600
eikenprocessierups-1280x600

De lente staat voor de deur en dat betekent dat ook de eikenprocessierups binnenkort waarschijnlijk weer zijn opwachting maakt. En dat kan eerder gebeuren dan vorig jaar. Mocht maart een relatief warme maand worden dan kunnen de rupsen eerder uit hun ei komen.

De kans dat het er, vanwege de zachte winter, meer zullen zijn is klein. “De winter heeft geen invloed op de aantallen”, zegt een bioloog van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. “De eitjes en rupsen zijn tegen kou bestand. We hebben zelfs rupsen gehad bij twintig graden onder nul, die gewoon weer verder liepen toen de temperatuur omhoog ging. Een strenge winter had dus niet voor meer sterfte gezorgd.”

Hoeveel rupsen we kunnen verwachten, blijft nog even afwachten. Vorig jaar zijn wel vallen gezet voor eikenprocessievlinders om zo een inschatting te kunnen maken. “Aan de hand van het aantal vlinders schatten we in dat er dit jaar misschien minder eikenprocessierupsen zijn dan vorig jaar. Behalve in Brabant, waar meer vlinders werden geteld. Maar het gaat nog steeds om substantiële aantallen.”

Afgelopen zomer kreeg de eikenprocessierups plotseling grote bekendheid. Had enkele jaren geleden nog niemand van het kriebelige beestje gehoord, vorig jaar was het de schrik van zomers Nederland. De droogte en de hoge temperaturen waren een goede leefomgeving voor de vlinder die de eitjes achterlaat.

Foto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven