Zuidelijke Alpen veel sneeuw, koud weer op komst

04 januari 2021, 15:15

Buitenland
4c18c33f-weerfotojeroen-1280x600
4c18c33f-weerfotojeroen-1280x600
4c18c33f-weerfotojeroen-1280x600

In de zuidelijke delen Alpen is afgelopen weekend een enorm pak sneeuw gevallen. In het Oostenrijkse Oost-Tirol en Karinthië is lokaal zelfs een vers sneeuwdek van zo’n anderhalve meter ontstaan. Het lagedrukgebied dat deze zware sneeuwval veroorzaakte trekt weg, waardoor het komende tijd in het hele Alpengebied droog en koud winterweer wordt.

Vandaag en morgen kan het in delen van de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen nog sneeuwen. Lokaal valt er zo’n 10-20 centimeter bij. Daarna krijgt een hogedrukgebied vanuit Noord-Europa geleidelijk meer invloed op het weer in de Alpen. Met een oostelijke stroming wordt de komende dagen droge en vrij koude lucht aangevoerd, waarbij de zon steeds meer ruimte krijgt. In de nachten kan het flink koud worden. Vanaf donderdag is regionaal strenge vorst mogelijk met temperaturen onder -10 graden.

Vanaf het weekeinde wisselvalliger

Komend weekend neemt de neerslagkans geleidelijk weer toe. Als eerste in de zuidelijke Alpenregio. Met name in de Italiaanse- en Franse Alpen kan boven de 1000 meter hoogte een vers pak sneeuw van zo’n 20 centimeter vallen. Aan de noordkant wordt weinig sneeuw verwacht en heerst vooral ‘droge kou’.

Begin volgende week draait de stroming waarschijnlijk meer naar een noord- tot noordwestelijke richting. In dat scenario zou het tot “Nordstau” kunnen komen met juist op de noordzijde van de Alpen. Ook daarna lijkt het voorlopig winterweer te blijven met geregeld een koude noordelijke stroming en sneeuwval van betekenis.

Lawinegevaar

Door de enorme hoeveelheden sneeuw in de zuidelijke Alpen is daar een reëel risico op lawines. Zeker de komende dagen als er ook meer wind komt te staan. Elders is het lawinegevaar voorlopig beperkt.

Sneeuwkans in Nederland

Ook in Nederland kunnen we deze week mogelijk wat sneeuw zien, maar wel in zeer beperkte hoeveelheden. Lees alle details in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Tekst (grotendeels): Wouter van Bernebeek

Foto: Jeroen Elferink

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven