Zomervakantie weer Nederland: wordt het zweten in de klaslokalen?

31 augustus 2022, 07:44

Vakantieweer
Mooie zomerdag op de Stadskade. Foto: Piet Grim

Inmiddels zitten alweer veel kinderen in de schoolbanken. Ook in regio zuid is de laatste week van de zomervakantie aangebroken. Komende dagen kan daar nog optimaal genoten worden van aangenaam zomerweer. Of het volgende week zweten wordt in de klaslokalen lees je hier.

Vandaag hebben we te maken met een mix van sluierwolken en zon. In Limburg is eerst nog een enkele bui mogelijk, elders blijft het de hele dag droog. In de middag maakt de zon overuren bij temperaturen die uitkomen op 22 graden in het noorden en lokaal 26 graden in Limburg. Al met al een zeer aangename zomerdag en dus perfect weer om een van jouw laatste vakantiedagen optimaal te benutten.

Morgen is de eerste dag van de meteorologische herfst, maar het weerbeeld is ronduit zomers en dat is goed nieuws voor als je op vakantie bent in eigen land. De zon schijnt namelijk volop en het wordt zelfs nog een stukje warmer met 23 graden in het noorden tot lokaal 27 graden in het zuidoosten. Er waait een matige oostenwind en voor het gevoel is het zeer aangenaam.

Ook vrijdag verandert weinig aan het weerbeeld. Het op wordt op grote schaal zomers warm met maxima van 25-27 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg kan het zelfs 28 graden worden! Rond 20 uur is het nog een graad of 22 in Breda. Met aardig wat ruimte voor de zon is het schitterend weer om jouw zomervakantie af te sluiten op het terras. Na zonsondergang neemt in het zuiden en dan vooral in Zeeland de bewolking en kans op een bui toe.

Toenemende buienkans

Veel neerslag staat voorlopig niet op het programma, maar doordat er aankomend weekend vochtige lucht naar ons land toestroomt neemt de kans op buien wel toe. Vooral de zuidelijke helft lijkt nu het meest gevoelig te zijn voor enkele buien op zaterdag. Ben jij van plan om veel buiten te zijn? Dan is het slim om de regenradar goed in de gaten te houden. Aan de temperatuur verandert vooralsnog weinig, maar doordat de luchtvochtigheid flink toeneemt voelt het een stuk broeieriger aan vergeleken met voorgaande dagen. Zondag blijft het broeierig, maar is de kans op buien kleiner.

Zweten in het klaslokaal

Vanaf volgende week maandag zijn alle scholen weer begonnen en de eerste dagen zal het zweten zijn in de klaslokalen. Op grote schaal wordt het zomers warm met 25-28 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het warmer en benauwd aan. Er ontstaan dagelijks stapelwolken die kunnen uitgroeien tot enkele regen- of onweersbuien. Vanaf woensdag lijkt de temperatuur een dalende trend in te zetten en daarbij blijft er kans op buien. Eind van de week komen we mogelijk uit rond normale temperaturen voor begin september met zo'n 21 graden. In de klaslokalen zal het dan een stuk aangenamer zijn.

Voor wie niet aan schoolvakanties gebonden is en nog vakantie heeft: de buien hebben een lokaal karakter en het grootste deel van de tijd is het droog. Ondanks dat het wat wisselvalliger wordt is het dus nog steeds prima weer voor een vakantie in eigen land.

Lees ook onze maandverwachting voor heel september

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven