Maandverwachting: krijgen we nog een nazomer?

31 augustus 2022, 07:00

Heerlijk weer in september 2021. Foto: Ben Saanen

Na het uitzonderlijke warme en vaak zonnige weer van augustus kan het weer in september alleen maar tegenvallen zou je zeggen. Lees in deze maandverwachting of we echt de herfst inrollen of dat het juist heel aardig weer wordt.

September begint vrij rustig met wolkenvelden, zon en weinig wind. De eerste dagen is het overwegend droog en met 22 tot 27 graden is het ook wat warmer dan gebruikelijk. Gemiddeld start september met 19 tot 22 graden. Wie tijdens een dagje strand nog een duik in de zee wil maken kan dat best doen. De zeewatertemperatuur ligt momenteel op 20 à 21 graden. Daarmee is de watertemperatuur veel hoger dan aan het begin van de zomer.

Vaker regen, vooral in kustprovincies

Het droge weer raken we in het eerste septemberweekend waarschijnlijk kwijt. De kans op buien neemt vanaf dan toe, maar er zullen ook dan nog dagen zijn waarop het grotendeels droog blijft. We moeten er wel rekening mee houden dat het geleidelijk natter en ook koeler wordt. Vanwege het warme zeewater kan de buiigheid in de kustprovincies sterker uitvallen dan in het binnenland en dan ligt zelfs een vrij natte maand op de loer. Dit staat in schril contrast met het zonnige en warme weer van augustus. Overigens kan de natuur wel wat neerslag gebruiken, het neerslagtekort is nog steeds uitzonderlijk groot.

Toch is september ook met normale temperaturen een heerlijke maand om lekker buiten te zijn. Halverwege de maand is 19 of 20 graden heel gebruikelijk en dat is warm genoeg om in T-shirt of met een vest naar buiten te gaan. In het binnenland kan het best nog een enkele keer 25 graden worden. Voor een middagje weg is het wel raadzaam om de laatste weersverwachting erop na te slaan of voor de zekerheid een paraplu mee te nemen.

Regenachtig weer in september. Foto: Paul Hermans
Regenachtig weer in september. Foto: Paul Hermans

Overdag lekker, ’s avonds fris

Richting het einde van de maand geven de weermodellen een voorzichtig signaal voor een afnemende kans op regen en vrij normale temperaturen. Dit zou betekenen dat het 17 tot 20 graden wordt. Op een wat zonnigere en droge dag kan het makkelijk een aantal graden warmer worden. Maar de dagen zijn wel korter en in de avond wordt het dan snel fris.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black