GP Hongarije: regengebied tijdens de race

31 juli 2022, 12:00

De Formule 1 strijkt dit weekend neer op de Hungaroring net buiten Boedapest. Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images via redbullcontentpool.com

De trainingen en de kwalificatie werden onder zeer wisselende omstandigheden verreden. De race kan ook nog alle kant op gaan. Na zeer warme condities tijdens de eerste serie vrije trainingen zorgen buien tijdens de derde vrije training en kwalificatie voor wat verkoeling in Hongarije.

Een buiengebied zorgde dit GP-weekend in Hongarije voor een flinke weersomslag. Na een tropische vrijdag met volop zonneschijn en temperaturen rond 30 graden wordt de warmte deze zaterdag geleidelijk verdreven. Dit gaat niet zonder slag of stoot, want bij de intensievere buien komt onweer voor. Ook kan in korte tijd behoorlijk wat hemelwater vallen. Een laagje water op het circuit bij Boedapest in combinatie met de scherpe bochten maakt het een uitdagende kwalificatie voor de coureurs.

Vorig jaar werd de GP van Hongarije ook al geteisterd door natte omstandigheden. Bij de eerste bocht tijdens de race waren al enkele auto’s met kleerscheuren buiten de baan beland, waardoor de race zelfs even stilgelegd moest worden. Gelukkig zijn de condities dit jaar een stuk gunstiger voor de coureurs.

Weersverwachting voor de race

Op de radarbeelden zien we veel neerslag ten noordwesten van Budapest. Deze regenwolken botsen tegen de bergen op waardoor ze, eenmaal over de bergen heen, enigszins uitgedund zijn. Resultaat hiervan is dat er een dik wolkenpakket over het circuit trekt dat net niet dik genoeg is om regen te geven. Of soms wel...? Dat blijft afwachten en gaan we tijdens de wedstrijd zien. De wind is duidelijk merkbaar en waait met windkracht 4. De temperatuur ligt rond 20 graden, maar zal tijdens (lichte) regen dalen naar 17 graden. Al met al verraderlijke omstandigheden die vereisen dat de tactiek snel verandert kan worden. Wie doet dat het beste vanmiddag?

Eindsprint voor de zomerstop

De teams zullen er alles aan doen om naar de eindzege te scheuren om met een goed gevoel aan de zomerstop te beginnen. Pas eind augustus keert de Formule 1 terug in België op het circuit van Spa-Francorchamps.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black