Zoveel regen viel gisteren in Limburg

30 juni 2021, 06:45

Dinsdag viel in Zuid- en Midden-Limburg extreem veel regen in korte tijd. De regen leidde tot lokale overstromingen en door de grote som neerslag werden zelfs records gebroken. In dit artikel lees je hoeveel regen is gevallen.

Dinsdagmiddag en -avond trokken zware regen- en onweersbuien over het zuiden van Limburg. Vanwege de lage treksnelheid kon zeer lokaal in korte tijd extreem veel neerslag vallen. De meeste neerslag op een officieel weerstation van het KNMI viel in Maastricht; 87,2 millimeter. Ruim 22 millimeter viel binnen tien minuten, dat zijn ruim twee volle emmers water per vierkante meter! Dit komt gemiddeld eens per vijftig jaar voor. Vanwege de grote hoeveelheid neerslag was gisteren code oranje van kracht in Limburg.

Deze enorme hoeveelheid neerslag op één dag is ook een record voor het officiële KNMI-weerstation. Niet eerder viel op één dag zoveel neerslag op dat weerstation. Het oude record was 82,7 millimeter en gemeten op 18 juni 1966.

Lokaal nog meer neerslag

Op de natste plaatsen viel dinsdag nog meer neerslag dan in Maastricht. Een weeramateur in Montfort heeft 91 millimeter gemeten en op basis van radarbeelden moet in de regio rondom Eygelshoven, nabij Heerlen, zeer lokaal meer dan 100 millimeter zijn gevallen.

Dat deze hoeveelheid regen in korte tijd voor lokale overstromingen zorgt, is niet bijzonder. Zeker in het Limburgs heuvelgebied, waar al het regenwater van één regio de dalen in stroomt, levert het soms gevaarlijke omstandigheden op. Dit was dinsdagavond ook het geval.

Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek

Door: Wilfred Janssen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black