Nog nooit was het zo warm in een decembernacht

31 december 2021, 06:00

Records
Recordwarme decembernacht

Nog nooit was het ’s nachts in december zo warm als dit jaar. Op 30 december werd een minimumtemperatuurrecord genoteerd van 13,1 graden in Westdorpe. Het oude decemberrecord over alle stations stond op 12,7 graden en werd gemeten op 17 december 2015 in Eindhoven, Ell en Gilze-Rijen.

Al in de nacht van woensdag naar donderdag werd deze minimumtemperatuur van 13,1 graden gemeten. Het was echter nog afwachten of de temperatuur donderdagavond boven deze waarde zou blijven om van een officieel record te kunnen spreken. Nu is duidelijk dat het record de boeken in kan. De minimumtemperatuur wordt namelijk officieel gemeten over een heel etmaal (van 1:00 tot 1:00 uur), en niet over de aaneengesloten avond en nacht.

Warmste decembernacht ooit
Warmste decembernacht ooit

Minimumtemperatuur op 30 december 2021

In de nacht van donderdag op vrijdag was het aan begin opnieuw erg zacht en met 14,6 graden in Westdorpe werd het niet eerder zo warm op oudjaarsdag. Ook de Bilt noteerde met 14,4 graden al de warmste oudjaarsdag (hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten op 31 december) aan het begin van de nacht. Later in de nacht en in de vroege ochtend daalde de temperatuur op grote schaal naar een graad of 12. Hierdoor wordt het record voor de warmste decembernacht vandaag niet opnieuw aangescherpt. Vanmiddag stijgt de temperatuur weer en wordt in zuiden mogelijk net als gisteren een unieke 15 graden genoteerd. Waarschijnlijk daalt de temperatuur tijdens oudjaarsavond naar 11-12 graden.

Ook bijzonder hoge minimumtemperatuur tijdens jaarwisseling

In de nacht van de jaarwisseling ligt de temperatuur ook op een bijzonder hoog niveau. De minima komen op 31 december uit op 10 graden op de Wadden tot lokaal 12 in het binnenland. Daarmee wordt het maandrecord voor het hoogste decemberminimum niet aangescherpt, maar beleven we wel de hoogste minima uit de meetgeschiedenis voor oudjaarsdag. Tot dusver was de hoogste minimumtemperatuur voor 31 december: 9,4 graden, gemeten te Hoek van Holland in 2006. 

Ook de minima van nieuwjaarsdag liggen met 8 graden op de Wadden tot 11 in het zuiden op recordkoers. Deze waarden worden niet verwacht in de nieuwjaarsnacht (dan is het veel zachter), maar op zaterdagavond. De hoogste waarde voor de minimumtemperatuur op 1 januari staat tot nu toe op 10,6 graden, gemeten in 1921 te Maastricht. 

De jaarwisseling zelf verloopt bijzonder zacht met op grote schaal een graad of 12. In De Bilt was het tijdens de jaarwisseling, om middernacht, slechts één keer ongeveer net zo warm. Bij de jaarwisseling van 2006-2007 was het 12,1 graden. Mogelijk blijven we daar dit jaar iets boven.

Foto: Jos Clarijs

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven