Zomer 2020: wordt het weer 40 graden?

13 mei 2020, 17:24

ANP-zomer-2020-weer-40-graden-op-thermometer-record-hitte-verkleind-1280x600
ANP-zomer-2020-weer-40-graden-op-thermometer-record-hitte-verkleind-1280x600

Weet jij nog hoe de hitte voelde toen het vorig jaar 40 graden was? Of die extreme droogte in 2018? Blaadjes kleurden toen in augustus al rood en vielen van de bomen, het leek wel herfst. Of het deze zomer weer zo extreem wordt lees je in de zomerverwachting voor 2020.

Als je niet van hitte houdt, wordt het afzien deze zomer. Vooral in juni en augustus kan het kurkdroog en snikheet zijn. Er is dan zelfs kans op meerdere hittegolven, dus we moeten rekening houden met tropische temperaturen. Naar verwachting is de temperatuur namelijk regelmatig 25 graden tot 30 graden of nog hoger. Vooral in juni kan het vervelend worden, omdat dan waarschijnlijk nog niet alle maatregelen van de overheid zijn opgeheven en je veel tijd in en rond het huis doorbrengt. Wanneer de hitte in je huis sluipt is slapen vaak geen pretje.

Lees ook: Dit wordt het weer in mei

Zomer in juli: koel en nat, maar ook heet weer

Heb je in juli eindelijk vakantie, zal je altijd zien dat het weer juist dan omslaat. Dit jaar is dat niet anders. Voor juli verwachten we namelijk geregeld westen- of zuidwestenwinden en daarmee wordt koele zeelucht over ons land geblazen. Dat is fijn om de hitte uit huis te krijgen, maar dit weertype brengt wel veel buien met zich mee. Gelukkig kan je tuin wel een flinke slok water gebruiken.

Krijgen we alleen maar regen in juli? Zeker niet! De hitte ligt namelijk op de loer. In Spanje en Frankrijk wordt het een verzengend hete zomer en wanneer de wind dan een keer naar het zuiden draait weet die moordende hitte opnieuw ons land te bereiken. Het is dan zelfs niet uit te sluiten dat het net als vorig jaar 40 graden wordt.

Ben-Saanen-hitte-in-juli
Ben-Saanen-hitte-in-juli

Foto: Ben Saanen

Augustus: de strandmaand bij uitstek

Wie in augustus vakantie heeft én van zon en hitte houdt, heeft geluk. In de laatste maand van de zomervakantie komt de wind weer regelmatig uit het oosten. Dat levert veel zon en temperaturen van meer dan 25 graden op, maar ook heerlijke koelte wanneer de wind een keer uit het noorden waait.

Zon, zee en strand, in augustus kan het in eigen land! Met een oostenwind is het namelijk ook aan de kust heet en ook het zeewater is heel aangenaam. Hopelijk zijn in augustus de meeste maatregelen van de overheid opgeheven en kun je weer je favoriete strandplekje opzoeken.

Weten wat voor weer het komende dagen wordt? Lees dan het uitgebreide weerbericht Nederland.

Hoofdfoto: ANP

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black