Maandverwachting: dit wordt het weer in mei

03 mei 2020, 09:32

Ben-Saanen-weer-in-mei-vaak-mooi-met-veel-zon-en-warm-1280x600

Ook in mei zijn we nog niet verlost van het verplicht thuisblijven en missen we een maand met normaal gesproken vaak mooi weer. Lees of de meimaand jou met zomers weer in verleiding brengt om op pad te gaan of juist niet.

Net als in april komt de wind deze meimaand vaak uit het oosten. Daardoor wordt het overdag vaak 20 graden en op een aantal dagen kan het zelfs warmer dan 25 graden worden. Je kunt dus regelmatig lekker in korte broek, rok, T-shirt of blouse in je tuin of op het balkon zitten. Echte langdurige hitte met maxima van 30 graden lijken we niet te krijgen en dat is maar goed ook. Niets is zo vervelend als je huis bloedheet wordt en je de hitte niet kunt ontvluchten. Tropisch heet wordt het pas als de wind langere tijd uit het zuiden komt en dat gebeurt deze maand waarschijnlijk niet.

’s Nachts en in de vroege ochtend is het door de oostenwind vaak koel. De minima liggen regelmatig tussen 5 en 10 graden en in sommige nachten komt het kwik dichtbij het vriespunt uit. Aan de grond kan het zelfs licht vriezen.

Weer in mei niet alleen maar warm en droog

Dit warme weertype met een oostenwind levert heel wat droge dagen op, maar zo droog als in april wordt het niet. Vanuit het zuiden en zuidoosten kunnen onweersbuien ons land af en toe bereiken. Dit betekent dat vooral het zuiden en oosten een flinke plens regen in korte tijd kunnen krijgen. Dat is niet direct goed nieuws voor alle planten die je net hebt neergezet. Het water van deze felle buien spoelt namelijk voor een groot deel weg en trekt moeizaam de grond in. Het zal dus nodig blijven om na een reeks droge dagen je planten weer water te geven.

Verwacht niet dat het altijd warm is. Zeker in de noordelijke provincies kan de wind van zee komen en dan is het gelijk kil met 10-15 graden. Bovendien verwachten we een aantal dagen met een westelijke of noordelijke wind en dan is het in het hele land ronduit fris. Die wind van zee levert ook nog eens veel wolkenvelden op. Deze sombere meidagen worden overigens ruimschoots gecompenseerd door zonnige dagen met een oostenwind.

Het meest ideale strandweer hoeven we niet te missen. In mei kan het wel heel lekker zijn aan het strand, maar de zee is dan een graad of 11 en dat is echt voor de liefhebber. Wat dat betreft is augustus met 18 graden veel beter om in het water te dobberen.

Weten wat voor weer het komende dagen wordt? Lees dan ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Ben Saanen

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook