Weeronline
Weeronline
  Sneeuwdump in Alpen

  Enorme sneeuwdump op komst in de Alpen!

  Aangemaakt: 03 dec 2020, 18:05 uur

  De afgelopen dagen is er in de Alpen al verse sneeuw gevallen, maar dat valt in het niets bij de sneeuwdump die morgen begint. Vooral aan de zuidkant van de Alpen kan erg veel sneeuw vallen. Regionaal valt tot en met maandag meer dan 3 meter sneeuw. 

  De sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen, was de eerste sneeuw sinds lange tijd. In november viel nauwelijks neerslag, laat staan sneeuw. De Alpenlanden zijn er blij mee, al is het maar om het wintergevoel te krijgen. Veel skipistes zijn nu gesloten vanwege de huidige crisis, maar hopen in de loop van de winter alsnog open te gaan.

  Sneeuw in de Alpen

  De afgelopen dagen is er al sneeuw gevallen. Ook in Brixen in Thale in Oostenrijk. Foto: Feratel.

  Heuse sneeuwdump in de Alpen

  Vrijdag en in het weekend stroomt vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee richting de Alpen en botst daar tegen het Alpenmassief aan. Deze zogenaamde Südstau veroorzaakt langdurige en hevige sneeuwval. In het gehele zuidelijke deel van de Alpen valt vrijdag sneeuw, maar uiteindelijk zal het zwaartepunt zich meer naar het oosten verplaatsen. Waar het zaterdag in Zwitserland weer enige tijd droog blijft, blijft het onophoudelijk sneeuwen in de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen. Ook in de hogere delen van Slovenië kan sneeuw vallen, maar in andere delen van de noordelijke Balkan valt juist veel regen, en soms ook zeer gevaarlijke ijzel.

  Sneeuwdump in de Alpen

  Enorme hoeveelheden sneeuw verwacht in de zuidelijke Alpen. Foto: Jeroen Elferink

  In totaal valt 1 tot 2 meter sneeuw in de gebieden Zuid- en Oost-Tirol, maar ook in Karinthië. Lokaal kunnen de hoeveelheden nog verder oplopen. Vooral in het weekend sneeuwt het daar hard door. Ook op maandag valt nog wat sneeuw, maar daarna wordt het geleidelijk droger. In enkele regio’s kan vanaf vrijdag tot en met maandag meer dan 3 meter sneeuw vallen; een ongekende hoeveelheid! De Dolomieten in Noord-Italië en zuidelijke Alpen van Oostenrijk lopen het grootste risico hierop. Deze enorme hoeveelheden sneeuw zullen tot gevolg hebben dat sommige afgelegen dorpjes van de buitenwereld worden afgesloten.

  Sneeuwkanonnen in een dik pak sneeuw

  De sneeuwkanonnen kunnen komende tijd uitblijven in de zuidelijke Alpen. Foto: Jeroen Elferink.

  Overstromingen in laagland?

  Al die sneeuw valt niet tot in het laagland. De sneeuwvalgrens schommelt enigszins, maar alles gebieden beneden 800 meter krijgen voornamelijk regen. En in dit geval dus extreme regenval. Het is een geluk dat al het water op grotere hoogte als sneeuw valt en dus niet meteen naar beneden komt, anders zouden er ongekende overstromingen plaatsvinden.

  Maar de regenval blijft extreem en dus gevaarlijk. Met 100 tot 200mm aan regenwater aan de voet van de bergen komen er nog steeds grote waterhoeveelheden naar beneden. Kleine riviertjes komen samen in grotere rivieren en die kunnen dit mogelijk niet aan.

  Noordelijke Alpen geen sneeuwdump, wel krachtige Föhn

  De noordelijke Alpen krijgen veel minder sneeuw te verwerken. In het weekend kan het daar wel tot sneeuw komen, maar duidelijk beperkter dan in de Zuidalpen. Aan de noordkant is juist sprake van een Föhneffect. Eenmaal over de berg daalt de lucht en droogt uit. Er valt dus veel minder sneeuw. Het kan daarbij hard waaien, met op de toppen mogelijk zelfs stormkracht en zeer zware windstoten!

  Ardennen en Sauerland: ook wit

  Ook in de Duitse middelgebergten en in de Ardennen kan dit weekend en maandag wat sneeuw vallen. De lucht is koud genoeg, dus een aantal centimeter is best mogelijk. Het zullen geen grote hoeveelheden zijn, maar het maakt het decembergevoel wel compleet.

  Helaas kunnen we als Nederlanders nog weinig genieten van deze sneeuw. Er geldt voor alle wintersportlanden en buurlanden een negatief reisadvies tot zeker half januari. Voorlopig kunnen we dus alleen genieten van de beelden die daar vandaan komen, zolang het geen dramatische beelden zijn van bewoners die in grote problemen komen.

  Benieuwd naar het weer in eigen land? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

  Hoofdfoto: ANP / EPA / Gian Ehrenzeller

  Tekst: Maarten Stam

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Weeronline