Weekend weer: winters en koud slot van januari

29 januari 2021, 07:53

Weekendverwachting
9dd58365-weerfotojk-1280x600
9dd58365-weerfotojk-1280x600
9dd58365-weerfotojk-1280x600

Het weer in het laatste weekend van januari verloopt winters en koud. De zon schijnt geregeld en op veel plaatsen is het droog. In het uiterste zuiden is kans op een paar sneeuwvlokken. De temperatuur stijgt naar 1 tot hooguit 3 graden. Vooral de nachten zijn koud met in de nacht naar zondag op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst met minima tot -7 graden.

Het natte weer is na vandaag voorbij. De neerslag verdwijnt en het weekend verloopt op de meeste plaatsen droog. De zon schijnt vooral in het noorden en midden geregeld, maar in het zuiden komt meer bewolking voor en in het uiterste zuiden is zaterdag kans op neerslag. Naast regen is ook kans op (natte) sneeuw. Veel stelt het waarschijnlijk niet voor.

De temperatuur stijgt zaterdag naar maximaal 1 graad in Groningen, Drenthe en Overijssel. Elders wordt het 2-3 graden. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is meest matig. Aan zee is de wind vrij krachtig, windkracht 5. In combinatie met de lage temperaturen doet het koud aan met een gevoelstemperatuur enkele graden onder het vriespunt. Het is prima weer voor een wandeling, maar vergeet je sjaal, muts en handschoenen niet.

Koudste nacht van de week

In de nacht naar zondag is het koud en vriest het overal in het land. In het zuiden liggen de minima tussen -1 en -3 graden, in het midden kan het -3 tot -5 graden worden en in het noorden kan het matig vriezen met -5 tot -7 graden.

38e4a02b-weerfotoas
38e4a02b-weerfotoas

Foto: Ad Schouteren

Zondag start de dag koud met op veel plaatsen vorst. De zon schijnt flink en het is overal droog. Zondagmiddag neemt geleidelijk de bewolking weer toe, maar neerslag wordt niet verwacht. De temperatuur wordt niet hoger dan 1 tot 3 graden en daarmee is het vrij koud. Normaal is het eind januari 5 tot 7 graden.

Na het weekend bevindt ons land zich op de grens van koude lucht vanaf de Noordpool en zachte lucht uit Zuid-Europa. Daardoor is de verwachting onzeker. Wel neemt de kans op neerslag duidelijk toe. Wat voor weer het wordt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Foto: Jan Kuipers

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven