Met dit weer start de meteorologische herfst

28 augustus 2021, 08:30

Actueel

Op woensdag breekt de meteorologische herfst aan. Dat betekent dat de dagen snel korter worden en het normaal gesproken kouder wordt. Toch hebben we in het verleden ook regelmatig mooie nazomers gekregen. Lees in dit artikel met wat voor weertype de meteorologische herfst dit jaar van start gaat en of een vleugje nazomer er nog in zit.

Vanaf de start van de meteorologische herfst op woensdag is het vrij rustig najaarsweer met wolken en regelmatig ruimte voor de zon. Er staat meestal weinig wind en daardoor kan het op de vroege ochtenden soms mistig zijn. Af en toe kan er een licht buitje voorkomen, maar bijzonder nat wordt het de eerste dagen waarschijnlijk niet.

De afgelopen tijd zorgde de noordenwind ervoor dat het niet al te warm was en ook vanaf woensdag is de kans op winden uit noordelijke richtingen groot. Zomerse hitte zit er daardoor niet in, maar de temperatuur komt naar verwachting wel dagelijks uit rond 20 graden. Dit is een gebruikelijke middagtemperatuur voor begin september.

Krijgen we nog nazomer?

In de tweede week van september neemt de onzekerheid in de windrichting toe. Zuidenwinden behoren dan tot de mogelijkheden en dat kan temperaturen van (ruim) boven 20 graden opleveren. De kans daarop is ongeveer 60%. Zomerse temperaturen van 25 graden zijn zelfs niet geheel uitgesloten met een kans van ongeveer 15%.

September had in het verleden wel eens tropische verrassingen te bieden. Zo werd vorig jaar op 15 september het hitterecord voor die maand verbroken met 35,1 graden in Gilze-Rijen. Ook was dit een recordlate officiële tropische dag.

Verschil meteorologische en astronomische herfst

De meteorologische herfst begint op 1 september en deze loopt door tot de laatste dag van november. De astronomische herfst start pas op 22 september. Op die dag zijn dag en nacht precies even lang. Lees meer over de verschillen in dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Adobe Stock / ABCDstock

Author Image

Jeroen Sonnemans

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black