Overlast eikenprocessierups blijft groot

11 juli 2019, 15:44

ANP-33538996-1280x600

Enkele jaren geleden had niemand ervan gehoord, nu is het de schrik van zomers Nederland: de eikenprocessierups. Slecht nieuws: door het warme weer van de afgelopen week blijven ze nog een tijdje voor overlast zorgen.

De verklaring is tweeledig. Vanwege het warme weer dragen mensen massaal t-shirts en korte broeken. Het gevolg: veel blote huid, en dus veel plek voor de overlastgevende haren van de rups om voor irritatie en jeuk te zorgen.

Want die haren vormen het probleem. Geen zichtbare grote haren, maar duizenden kleine haartjes die lang in de lucht blijven hangen. Daar komt het andere nadelige effect van het huidige weer om de hoek kijken: door een gebrek aan regen spoelen de haartjes nauwelijks weg. Zelfs als een nest is verwijderd, blijven de haartjes in de lucht aanwezig. Ze verspreiden zich gemakkelijk – zeker als het waait, zoals nu.

De afgelopen jaren nam het aantal rupsen al toe, maar dit jaar gaat het helemaal hard. De droogte en de hoge temperaturen maken Nederland tot een goede leefomgeving voor de vlinder die de eitjes achterlaat. Totdat er een goede manier is om de rups een halt toe te roepen, blijft het dus opletten.

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black