Zo start de meteorologische lente

28 februari 2024, 07:30

Tijd en seizoenen
Begint de meteorologische lente met lenteweer? Foto: Gieny Westra

Gaat de temperatuur omhoog of komt er nog nachtvorst? Kunnen we genieten van de zon of krijgen we juist te maken met bewolking en regen? In dit artikel vertellen wij jou wat je kan verwachten tijdens de start van de meteorologische lente.

Dat de winter afgelopen maand ver te zoeken was is een understatement, februari was zelfs de warmste februarimaand ooit gemeten. Toch was het niet vaak lekker buitenweer, want de maand verliep ronduit nat. Niet alleen in februari regende het vaak, ook de maanden daarvoor verliepen allemaal kletsnat. Jij bent dan ook vast niet de de enige die hoopt op meer zon en lenteachtige taferelen tijdens de start van de meteorologische lente.

Regen tijdens de eerste dagen van de lente?

Vrijdag is het alweer 1 maart en begint de meteorologische lente. Van echt lenteweer kunnen we helaas niet spreken. Aan de temperatuur ligt het vrijdag niet, want met 10 tot 12 graden is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin maart liggen rond 7 à 8 graden. Toch is het weerbeeld niet echt lenteachtig te noemen. De dag begint nog droog met af en toe wat ruimte voor de zon, maar in de middag neemt de bewolking toe. In de loop van de middag kan het vanuit het westen op steeds meer plekken regenen en de wind is hierbij nadrukkelijk aanwezig.

Ook komend weekend is van lenteweer nog niet echt sprake. Zowel op zaterdag als op zondag kunnen enkele buien vallen. Helemaal veregend, zoals we de afgelopen tijd vaak gezien hebben, verlopen de dagen gelukkig niet. Met een beetje geluk is het wat langer droog en schijnt de zon af en toe. Dan is het al snel prima weer om erop uit te trekken. Aan de temperatuur verandert weinig vergeleken met vrijdag. Het wordt 9 tot 12 graden.

Lees ook: Is het nu lente of winter?

Lenteweer in zicht?

Kijken we verder veruit dan is er hoop voor liefhebbers van zon en lenteachtige taferelen. Volgende week nemen de neerslagkansen flink af en kan ook de zon zich regelmatig laten zien. De temperaturen lopen mogelijk nog wat verder op en het is zelfs niet uitgesloten dat we richting de 15 graden gaan. Het is nog vrij onzeker, maar de kans op een droog en zacht weertype is volgende week in ieder geval groter dan een kletsnat en/of koud weertype.

Van sneeuw tot terrasweer

Overigens kan het weer tijdens de rest van de maand maart nog alle kanten op. Van sneeuw met flinke vorst tot maxima van 20 graden of meer. Vorig jaar hadden we begin maart nog te maken met serieuze sneeuwval. Het kan allemaal in de maand maart, maar zelfs in april kan het nog tot winterse taferelen komen. Dat is afgelopen jaren ook zo gebleken. Op 1 april 2022 lag op veel plekken in het land een gebroken sneeuwdek en in 2021 viel op op 7 april maar liefst 20 centimeter sneeuw op de Vaalserberg. Het heeft allemaal te maken met de allesbepalende windrichting.

In de ochtend van 1 april 2022 lag in een groot deel van het land een gebroken sneeuwdek van enkele centimeters. Foto: Berend van Straaten
In de ochtend van 1 april 2022 lag in een groot deel van het land een gebroken sneeuwdek van enkele centimeters. Foto: Berend van Straaten

Wil jij juist weten wat we vandaag en morgen kunnen verwachten? Dat lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven